Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Единственият музей в България, който представя развитието на техниката, науката и технологиите. В залите на Националния политехнически музей /НПТМ/ са показани над 1000 експоната, свързани с механиката, времеизмерването, съобщителната техника, музикалните механизми, фото- и кинотехниката, космическото приборостроене, битова техника, пишещи машини, изчислителна техника, компютри и др.

За разлика от други музеи, в Националния политехнически музей посетителите могат да пипат експонати и да участват пряко в образователни експерименти с тях. Музеят разполага със специално оборудван кабинет по физика, в който атрактивно се демонстрират основни природни закони и явления. В детския образователен кабинет малчуганите придобиват знания за заобикалящия ги свят по забавен и интерактивен начин.

Експозицията на музея е твърде различна от преобладаващите в страната. Посветена е на техническите средства и технологични въведения, които променят начина на живот на европееца през последните два века. Някои от най-впечатляващите експонати са: триколесен Messerschmitt KR 174 – автомобил с вид на пилотска кабина, създаден от конструкторите в самолетостроителната компания Messerschmitt след края на Втората световна война; елегантен четирицилиндров Ford – модел „А“ от 1928 г; атрактивна възстановка на дървен велосипед, изработен през 1880 г. и др.

Публиката има възможност да се запознае с уникалната за България сбирка от миньорски лампи и инструменти; с крехки стъклени съдове от времето на Римската империя; с технологията за добиване на прочутото българско розово масло.

Любопитна е секцията, свързана с измерване на времето – различни часовникови механизми и богата колекция от джобни часовници. Почитателите на фото- и кинотехниката могат да се запознаят с едни от първите камери за моментни снимки Polaroid-95 B, произведени през 1949 г., ролфилмовата бокс-камера “Еделвайс” и др. В музея са представени и стари образци на съобщителната техника.

Сбирката от телефонна техника също е изключително атрактивна, тъй като тя демонстрира технологичния напредък на България през XIX в. В България, началото на обществените телефонни съобщения се поставя само 10 години след патентоването на телефона от Александър Бел през 1886 г.

В НПТМ е отделено специално внимание на българския принос. Акцентира се върху изчислителната техника. Сред показаните машини са първият български микрокомпютър, разработен през 1979 г. модел ИМКО – аналог на Apple II Plus; електронният калкулатор ЕЛКА6521 – четвъртият произведен в света и първият, който включва функцията коренуване.

НПТМ е от най-активните музеи по отношение на работата с публиките.  В него  се провеждат различни събития, които поради специфичната обстановката се превръщат в незабравими преживявания.

Музеят е първият носител на учредената от Фондация „Америка за България“ награда  за „Най-добра работа със семейства, #ВМУЗЕЯСМЕ“ – 2016 г., както и на други големи отличия.

Екипът на НПТМ се надява посетителите да усетят музея като място за интелигентно общуване, за прекарване на приятни и ползотворни часове с науката, техниката, историята, забавлението и добрия вкус към живота. www.polytechnicsofia.com/      www.facebook.com/NPTMsofia/

 


Кемпери под наем – марка RIMOR , основана 1978 година.

„Следвай желанията си“ с нашите нови кемпери!

Модел: RIMOR Horus –  новата идея за движение!

Компактност, лекота на управление, невероятни и модерни дизайнерски и интериорни решения, с базово оборудване на FIAT.

Спорт, открития, приключения и туристически пътувания, БЕЗ граници!

—————————————————————————————————————–

Модел: Rimor Seal 98 Plus – Приятел, който винаги е готов да тръгне!

 Модерни дизайнерски и интериорни решения, отделна баня и тоалетна, изключително голям багажник, с базово оборудване на FIAT.

 Идеален при пътуване и почивка с домашен уют, лукс и комфорт!! 

 

Кемпери под наем от „Кемпер рент Черга“,

тел.: 0898777324 и на FB: CamperRentCherga

Кемперите се фабрично нови и са оборудвани с всичко необходимо за гарантиране на удобство и конфорт. Атрактивни оферти за наем, без допълнителни такси.

Share Button