Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Близо 70 сирийски деца без родители са настанени в бежански лагери у нас

Експресно допитване до членовете на Националната асоциация за приемна грижа показва, че 20% (около 40 приемни семейства) от членовете на асоциацията са готови да приемат сирийски деца – бежанци, настанени в бежанските лагери у фсдфсф нас. В допитването участваха повече от 200 семейства от цялата страна.

Координаторът на Националната асоциация за приемна грижа за област Видин Цветелина Милославова, приемен родител, посочва: „Категорично трябва да се погрижим за децата, без значение от какъв произход са, каква вяра имат, както и какъв език говорят. Бежанските лагери вероятно не са най-доброто място за отглеждане и развитие на едно дете, затова е важно да положим усилия и за тях“.

Според координатора на асоциацията в Стара Загора и член на УС Светлозар Русев, който също е приемен родител, детството е най-важният етап от живота на човек, а моменти, прекарани в страх за живота и в изолация, не трябва да преживява нито едно дете. „Човешкият дълг и любовта към децата, както и посвещаването ни в приемната грижа, ни задължават да подадем ръка на уязвимите сирийски деца, които са принудени да търсят спасение за живота си.“, коментира още Светлозар Русев.

Националната асоциация за приемна грижа е готова да проведе информационна кампания сред членовете си за възможността да се погрижат за дете – бежанец, настанено в българските бежански лагери. По неофициални данни 70 сирийски деца в бежанските лагери у нас са пристигнали в страната, непридружени от родителите си или други възрастни. Държавата има възможност да ги настани в социални домове за деца, лишени от родителска грижа. В същото време, по данни на Агенцията за социално подпомагане, в близо 300 приемни семейства няма настанени деца.

Когато не могат да бъдат намерени родителите или други членове на семейството, на детето-бежанец се осигурява същата закрила, както на всяко друго дете, постоянно или временно лишено от неговата семейна среда по каквато и да било причина, се посочва в В Конвенцията на ООН за правата на детето, която е ратифицирана и от България през 1991 година. Една от мерките за закрила, според националното законодателство, е настаняването в приемно семейство.

Share Button