Cherga BG

100 велики лица на театъра, представени в 500 снимки

Театър – Съюзът на артистите почита творците, оставили ярки следи през годините

През 2020 година, и в навечерието на 100-годишнината на Съюза на артистите в България бе отпечатано луксозното издание „Сто лица на театъра“ в Сатиричния театър. Проекта се реализира с подкрепата на Националния дарителски фонд „13 века България“ и Министерството на културата на Република България.

Мария Касимова- Моасе сподели: „ Смисълът от такава книга е огромен – дори в театралната академия учат хора, които често не знаят кои са дори Леда Тасева, Велко Кънев, Антон Горчев, Пепа Николова, камо ли пък Адриана Будевска, Лео Конфорти или Кръстю Сарафов… Без памет няма бъдеще.

Театралното изкуство е мимолетно – то се случва пред очите на зрителите и не може да се възпроизведе никога по същия начин.

Подобни албуми обаче могат да запечатат моментите и така да запазят спомена за нечии талант, присъствие и превъплъщение някога, някъде… “ И още: „Когато разбрах за албума, второто нещо, което попитах (след кога ще е на пазара) беше татко има ли го вътре. Благодарна съм, че да, има го. Заедно с още прекрасни актьори, които полека изтриваме от паметта си. Или сме ги превърнали само в устойчиви изрази – като Идеал Петров, например. Сигурна съм, че много хора именно сега ще разберат, че такъв човек е съществувал и че е бил чудесен актьор.“

   

 

Фотоалбумът отдава почит към паметта на онези български творци, които са утвърждавали  високи художествени цели и идеали в историята на българския театър.

Всички те, проправяли пътя на съвременната ни театрална сцена, вълнували и очаровали поколения българи, оставяли ярки следи с години.

В това първо по рода, обема и задълбочеността си издание тези сто именити наши театрални артисти са представени чрез над 500 фотографии, уловили мигове от вечността на творческия им полет, артисти, посели „смелите мечти и светли вдъхновения“ в театралния ни живот, артисти-величия в нашата история. Идеята е отпреди две години. През това време са се издирвали фотодокументи в различни театри в цялата страна, както и в държавната агенция „Архиви”, поясни проф. Николай Йорданов, консултант на изданието. Подборът на имената и снимките са съобразени с досегашните тематични издания.

Някои от фотографиите за първи път биват показвани публично, по-голямата част са от архива на Съюза на артистите. Използвани са и материали от архивите на Народния театър „Иван Вазов“, Театър „Българска армия“, Сатиричния театър „Алеко Константинов“.  Младежкия театър „Николай Бинев“, Театър „София“, Малък градски театър „Зад канала“. Театралната работилница „Сфумато“, Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ – Варна. Драматичния театър „Стефан Киров“ – Сливен, Драматично-кукления театър „Иван Димов“ – Хасково. Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ – Шумен, както и от личните архиви на Росен Идеалов, Виолета Славова, Елена Русалиева, Спас Спасов и Емилия Драганова.

Първоначалната идея е изданието да побере точно 100 именити актьори, с някои от най-интересните им сценични превъплъщения.

Началото е от края на XIX век, откогато са намерени снимки с Адриана Будевска, Кръстьо Сарафов, Сава Огнянов и др. Малко след като готовият проект влиза в печат си отиват легендарните актьори Стефан Данаилов, Стоянка Мутафова, Васил Димитров, Виолета Гиндева, Йосиф Шамли. Екипът решава да извади проекта от печатницата и допълват изданието с фотографии на наскоро напусналите ни актьори.

 

Фотоалбумът „Сто лица на театъра“ е издание на Съюза на артистите в България и Фондация „Хомо Луденс“.

“Сто лица на театъра” е дело на екип в състав Тинка Николова, Елена Ангелова, Велислава Смилянова, Илко Ганев и Румяна Николова с консултант проф. д. изк. Николай Йорданов, като изданието съществува на български и английски език в превод на Сава Драгунчев.

„Сто от най-изявените, сто незабравими и непрежалими творци, на театъра, които продължават да вдъхновяват чрез своите майсторски постижения на сцената. Сто лица, които ще останат непроменени от времето.“

проф. д. изк. Николай Йорданов

Луксозното издание може да намерите на български и английски език в книжарници Книгомания на бул. Васил Левски 28 и бул. Прага 17, както и в книжен център Гринуич, книжарница Сиела в Mall Sofia и Mall Paradise.

За онлайн поръчки:

 

https://knigomania.bg/100-lica-na-teat-ra.html

Add comment

+ 15 = 18