Sorry, this entry is only available in Bulgarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

10% ръст на туристите през лятото очаква Министерство на туризма. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова преди среща с представителите на бизнеса. Тя коментира, че ръстът е вследствие на встъпването на пазара на нискотарифните авиолинии. През миналата година в световен мащаб над 1 млрд. души са ползвали този тип компании.

“Виждаме и какво се случва в София по отношение на уикендите”, коментира Николина Ангелкова.

По думите й това е още един стимул за развитието на културно-историческия туризъм.”Надяваме се и по отношение на летищата Варна и Бургас тази тенденция да се запази и повиши. Това ще доведе до много по-голям брой на туристите”, каза още тя.

Към момента заявките, които имало от авиокомпаниите, както за чартърни полети, така и за редовни, вървят с ръст от 5-10% за Германия.

“За миналата година немският пазар отбеляза на годишна база 34% повишение. По отношение на летния туризъм немците бяха на първо място”, посочи Николина Ангелкова.

По думите й тенденцията за увеличаване на броя на германските туристи у нас се запазва и това лято. Ранните записвания, които регистрират, са с повече от 10 до 29%.

По отношение на руския пазар, Ангелкова заяви, че очаква растеж между 10 и 20%. Тя посочи, че остава проблемът с кадрите в туристическия бранш.

Регистрираните в Бюрата по труда, които си търсят работа в сектор туризъм, са 23 хиляди души.

“Със сигурност цифрата е много по-голяма”, коментира още Николина Ангелкова. Ресорният министър се ангажира със създаването на координационен механизъм, чието функциониране да улесни издаването на визи и еднократни разрешения за работа, съгласно Закона за трудовата мобилност и трудовата миграция, който бе приет в края на 43-то НС. По думите й това е трябвало да бъде направено с приемането на нормативните текстове.

Друг механизъм, който предстои, е създаването на квалификационен и преквалификационен център към Министерство на туризма по примера на Испания, Португалия и Франция. Неговото функциониране ще бъде обвързано със следващия летен сезон. На практика центърът ще засегне най-голямата група от кадри – нискоквалифицираните и изпълнителските такива, свързани с упражняването на професиите камериерки, сервитьори, бармани.

“На база на предварителните изчисления, които сме правили, средно между 1000 и 3000 души”, посочи Ангелкова. По думите й начинът на функциониране и финансиране на центъра зависи много от интереса към него.

“В момента е много важно да обсъдим всичко това с бранша. В дългосрочен план всичко зависи от връзката бизнес и образование”, коментира още Ангелкова.

Share Button