Cherga BG

Екотуризъм в Ашиклар

Динамичното ежедневие и все по-честите призиви за природосъобразен начин на живот и опазване на околната среда карат туристите да търсят не само тишина и спокойствие в девствени кътчета, но и природосъобразни хотели, в които да почиват. Така преди време в световната туристическа индустрия бе сложено началото на екотуризма. По различни оценки, делът му днес достига над 10 % от световния туризъм и продължава да нараства. България също следва тенденцията. Страната ни притежава огромен потенциал за екотуризъм, който все още не е оптимално използван.
За желаещите обаче да се слеят максимално с природата варианти има. Един от тях е екокомплекс “Ашиклар”.

Намира се в западната част на Стара планина, в самото подножие на връх Ком. Разстоянието от София е не повече от 75 километра, но пътят през прохода Петрохан е колкото живописен, толкова и спиращ дъха, поради многото и остри завои, които трябва да преминете. Неудобството обаче се компенсира от чудесната гледка на обраслите с вековни дървета върхове на Балкана и на стръмните урви, зейващи на места отстрани на пътя. Преди да стигнете до комплекса, ще минете през китното малко градче Берковица. Ако за пътуването сте избрали началото на лятото, тук ще можете да опитате от невероятно вкусните ягоди. Берковица е популярна като един от най-големите производители на ягоди в страната.
Докато се наслаждавате на уюта и спокойствието на малкия градец, няма да усетите кога сте стигнали табелата, обозначаваща края му. От нея до “Ашиклар“ са само около 2 километра. Голяма дървена порта ще ви покаже, че сте пред прага на един оазис от зеленина и спокойствие. Комплексът се е разпрострял на площ от 65 декара: зелени поляни, дървета, течащи планински ручеи и всичко това – оградено от кестенова гора.
Невероятната природа на мястото е била забелязана още в прастари времена. Местните легенди разказват, че името Ашиклар е турско и означава “място за развлечение“. По време на османското владичество, когато Берковица е център на турския валия, в тази живописна местност са идвали да почиват първенците на града в специално построените за целта вили. В по новата ни история мястото в подножието на Ком е било ученически лагер. За това ще ви напомни едноетажната дълга постройка, в която днес се намират напълно реновираните и обновени стаи. “Желанието ни е да запазим природата тук непокътната. Да се впишем в нея без да я променяме и разрушаваме”, казва един от управителите на комплекса.
На идеята за близост с природата е подчинено всичко, което се прави в комплекса – от употребата на екологични материали при строителството до използването на дърва за отопление и подгряване на водата.
Освен че могат да тичат и играят на воля, малчуганите могат да видят и научат в “Ашиклар“ повече за някои животни. През деня по тучната поляна свободно се движат цяло ято токачки, във фазанарията кокетно се разхождат пъстри фазани, а пухкави зайци мърдат закачливо с уши.
Добре е любителите на риболова предварително да сложат в багажа въдиците си, тъй като в района на разстояние от 2 до 25 км има отлични условия за практикуване на водния спорт. Ловците също няма да скучаят. Организирано всеки от тях може да се включи в гонката на дивеч из Балкана. А вечер тези, които желаят, могат да покажат кулинарните си умения около барбекюто или пък артистичните си заложби на специалната сцена на открито.
Ако сте избрали да посетите “Ашиклар” през зимата, чудесното преживяване отново ви е гарантирано. Комплексът разполага с влек и две ски писти, които са осветени и по тях може да се спускате и нощем. Първата е с дължина 500 м, а по-малката – 100 м и е изключително подходяща за начинаещи и деца.
“Ашиклар” е удобен изходен пункт за посещение на градовете Монтана, Чипровци и Белоградчик, Клисурския манастир и пещерите Магурата и Леденика. Любителите на дългите пешеходни преходи могат да преминат по Копренската екопътека (48 км), където ще видят и съберат различни диворастящи плодове, билки и гъби.

Add comment

+ 12 = 21