Cherga BG

Дворецът в Балчик – любовта на кралица Мария

Пленена от красотата на живописния морски бряг, още при първото си посещение в Балчик румънската кралица Мария решава да остане тук. Така по проект на италиански архитекти през 1924 г. започва изграждането на дворцовия комплекс, съобразно изискването й – сътвореното да не нарушава великолепието на местността.

Първо е построена резиденцията, наречена „Тихото гнездо“. След това са изградени православен параклис, няколко вили, традиционна възрожденска къща, нимфеум, вътрешни дворове в мавритански стил и чешми с изобразени митологични герои. Дворцовият комплекс се превръща в изящно произведение на изкуството, в което се преплитат архитектурни елементи в старобългарски, готически, ориенталски и мавритански стил. Прекрасните градини също носят усещане на различни култури, стилове и вярвания. Така кралицата, последовател на бахайската религия, претворява единството на бога, на вярата и на целия човешки род.

Във вилата, обитавана от кралицата, е уредена изложба на нейни лични вещи, снимки и документи, показани са оригинални картини и икони; антични съдове, открити при археологически проучвания на тракийски могили около Балчик и възрожденско оръжие. Залата, която някога е служила за библиотека, сега е галерия.

Днес в Архитектурно-парковият комплекс се организират разнообразни културни събития и лични тържества.                     

www.dvoreca.com

 


Кемпери под наем – марка RIMOR , основана 1978 година.

„Следвай желанията си“ с нашите нови кемпери!

Модел: RIMOR Horus –  новата идея за движение!

Компактност, лекота на управление, невероятни и модерни дизайнерски и интериорни решения, с базово оборудване на FIAT.

Спорт, открития, приключения и туристически пътувания, БЕЗ граници!

—————————————————————————————————————–

Модел: Rimor Seal 98 Plus – Приятел, който винаги е готов да тръгне!

 Модерни дизайнерски и интериорни решения, отделна баня и тоалетна, изключително голям багажник, с базово оборудване на FIAT.

 Идеален при пътуване и почивка с домашен уют, лукс и комфорт!! 

 

Кемпери под наем от „Кемпер рент Черга“,

тел.: 0898777324 и на FB: CamperRentCherga

Кемперите се фабрично нови и са оборудвани с всичко необходимо за гарантиране на удобство и конфорт. Атрактивни оферти за наем, без допълнителни такси.

 

Биляна Котева

Add comment

55 − 52 =