Cherga BG

Двойно повече туристи в София от миналата година

Столицата ни е сред градовете в Европа с най-бързо растящи приходи от хотелиерство. Туристите в София са почти двойно повече, показват както данните на Националния статистически институт, така и приходите от нощувки в столицата.

Пооследната информация за март показва, че в града пренощувалите в хотели туристи са били над 90 000 при близо 49 000 за същия месец на 2016 г. Съответно постъпленията от тях са били за 12.87 млн. лв. при 7.84 млн. лв. през март миналата година. Тенденцията за нарастване на пътуванията е валидна и за предходните месеци.

През февруари в хотелите са пренощували близо 79 000 души при 44 000 година по-рано. Съответно това е довело и до ръст на приходите от нощувки. Освен заради раздвижването на пътуванията по работа хотелиерският бизнес в София отчита сериозно увеличение и заради огромния скок на краткотрайните почивки след експанзията на нискотарифните превозвачи. Европейската хотелиерска индустрия отчита ръст във всеки от ключовите показатели за ефективност през първите четири месеца на годината – заетост, средна дневна цена и годишен приход от налична стая.

Същевременно 12 европейски града са достигнали рекордни нива на годишния приход от стая, като София е с второто най-голямо процентно увеличение, сочат данните на анализаторската компания 8TR. През април средната заетост на хотелите в Европа е нараснала до 65.6%.

Данните на 8TR показват, че според показателя годишен приход от налична стая (RevPAR – това е съотношението между общия приход и наличните стаи в хотела), който е и най-важен за хотелиерската индустрия, през април 12 града са достигнали рекордни нива.

Сред най-бързо растящите е и София, която излиза на второ място с увеличение от 20.1% на годишна база. Изчислено в български левове, приходът от налична стая през месеца е бил 90.73 лв., или 46 евро, сочи информацията. По-голямо увеличение е постигнал единственото Лисабон.

Antoaneta Peeva

Add comment

47 − 40 =