Cherga BG

Две могили – история, традиции и туризъм

На малката си територия България е скътала много археологически и природни забележителности. И въпреки че това е добре известно на родния и дори на чуждия турист, страната ни, подобно на магьосница, успява да ни изненада с поредното девствено кътче, съхранило истории за древни царе и царства, за праисторически животни, да ни изпее песен, долетяла от миналото. И докато слушате и гледате в захлас, местните хора ще ви нагостят с дъхави гозби, ще ви поканят в домовете си, ще ви запознаят и със съвременните възможности за отдих, за да си тръгнете накрая богати на впечатления и с приятели за цял живот.
Точно така се почувствахме и ние, когато решихме да се отклоним от предварителния план на пътуването си и да посетим град Две могили. Късметът отново бе с нас. Община Две могили празнуваше традиционния си събор “Орлова чука”, който тази година съвпадна и с 40-годишнината от обявяването на селището за град. “Искам по-добър живот за хората от нашата община. Амбицията ни е да продължим да работим за развитието и просперитета на Две могили и ще направим всичко възможно това да се осъществи”, каза по този повод Драгомир Дамянов – кмет на града.
А най-лесно е да разбереш местните нрави и обичаи и да научиш историята на този край, като се хванеш на хорото под звуците на гайдата, като приседнеш на стария стан до жената, която тъче, и накрая пред салатката на дядо и млякото на баба да слушаш и слушаш…
Така ще разбереш, че община Две могили се намира в източната част на Дунавската равнина, само на 32 км югозападно от Русе. Градът, който е център на общината, е наречен така заради двете тракийски могили на север.
Единадесетте села в общината също могат да се похвалят с богата история. Близо до село Широково има средновековна крепост и скална църква, наричана от местните хора “Маркова баня”. А край село Каран Върбовка е разположен манастирът “Св. Марина”, известен с лековитото си аязмо. Още през Средновековието светата обител се утвърждава като най-известния култов център в Източна България с патрон св. Марина. Историите преминават през вековете, за да стигнат до по-близки времена, когато по тези земи е бродил легендарният войвода Филип Тотю. Тук той е живял, тук е и гробът му, а къщата, която е обитавал след Освобождението, днес е превърната в музей.
И от историята местните веднага ще ви прехвърлят към настоящето и най-вече към уникалната природа на района. Край малкото село Пепелина се намира втората по дължина и най-благоустроена пещера в България – Орлова чука, дълга около 13,5 км. В скалната ниша до съвременния вход и във вътрешността са намерени кости от пещерна мечка, кремъчни оръдия и керамични фрагменти от горния палеолит и енеолита.
“В близост до пещера Орлова чука се намира изцяло реновирана туристическа хижа. В нея могат да отседнат около 30 туристи. За гостите се предлагат и различни забавления – конна езда, стрелба с лък, забавни игри. За любителите на пешеходните преходи е изградена екопътека, която стига до Ивановските скални манастири и средновековната крепост Червен. По маршрута туристите могат да се любуват на интересни растителни видове, както и да берат диворастящи плодове и билки”, представя накратко възможностите за туризъм г-н Дамянов.
През територията на тази малка община минават и реките Черни и Бели лом. Природата около тях също е изключително живописна, а възможностите за различни видове туризъм – много.
Но за да видите всичко това, а и другото, което ние не успяхме, слагайте раницата на гръб и тръгвайте към Две могили. Там ви очакват!

Add comment

8 + 1 =