Cherga BG

„Духовният път“ на Несебър

IMG_7504Г-н Димитров, искате да утвърдите Несебър като дестинация за поклоннически туризъм. Разкажете ни как смятате да направите това.
С екипът ми се обединяваме в работата си върху един от основните ни приоритети – грижата за хилядолетната култура и история на Несебър – град Световно културно богатство. Общинската администрация пое ангажимента в града, паралелно със сезонния, да се развива културен, поклоннически и фестивален туризъм. Винаги съм смятал, че туризмът има бъдеще, ако се възприема не само като бизнес, а и като културно и духовно общуване между народите и хората. Ето защо разработихме няколко културни продукта, сред които „Празнувай с нас” и „Несебър – любим в четири сезона”. Идеята за развиване на поклоннически туризъм дойде с проект, който завършихме през 2009 г. – реставрацията и консервацията на един шедьовър на средновековната култура – църквата „Св. Стефан”. Оттогава работим по различни проекти, свързани с това, като най-новият ни се нарича „Духовният път”.

По какви проекти работите в момента?
Преди 2 месеца Несебър си извоюва престижно 3-то място в националната кампания „Чудесата на България”. Правителството отпусна по 1 млн. лв. на първите 10 чудеса. Ще вложим средствата за реставрация и консервация на един от средновековните храмове в града на ЮНЕСКО. Преди два месеца кандидатствахме по програма за безвъзмездна финансова помощ за финансиране на проекта за реконструкция и реставрация на храма „Св. Йоан Кръстител”, един от шедьоврите на средновековната църковна архитектура. По същата програма ще кандидатстваме и за реставрация, адаптация и социализация на друга средновековна църква. Завършваме идейната разработка за средновековния комплекс “Св. Йоан Алитургетос”. Реставрацията на тези храмове и вече реставрираната църква „Св. Стефан” ще ни даде възможност да развиваме културно-историческия маршрут „Духовният път”. Затова се разработва и „Единен план за опазване и управление на Стария Несебър”, който ще регулира и цялостната визия на града, сергийната търговия и агресивното присъствие на рекламни пана, които не се вписват в историческия пейзаж. Очакваме до 2012 г. планът да бъде приет.
7. Hristos Pantokrator
Какви маршрути за културен и поклоннически туризъм предлагате?
Маршрутът за поклоннически туризъм, който споменах, вече ще преминава през средновековните храмове на стария град, защото те са една от причините Несебър да е включен в Списъка на паметниците на Световното културно наследство. Предстои да бъдат възстановени храмовете в Св. Влас, като така туристическият маршрут ще се разшири на цялата територията на общината. Предстои да се възстановят и манастирския комплекс „Св. Андрей Първозвани” в Свети Влас и храмовете на Емона.

Колко са действащите храмове? Кога се очаква да бъдат отворени за посетители църквите, които възстановявате?
В момента в Несебър има една действаща църква – „Успение Богородично”. Идеята на общината е църквите, след реставрация, да не са само паметници на културата, а при определени поводи в тях да бъдат извършвани богослужения. Например, на 27 декември да се прави литургията в „Св. Стефан”, а в храма „Йоан Кръстител” да се кръщават деца, т.е. да станат действащи.Sv._Ioan_Alitorgetus

Кои забележителности в Несебър бихте препоръчали на читателите ни?
Несебър е разположен на полуостров с дължина само 850 м и ширина 350 м. На това малко пространство се съчетават различни елементи – природа, романтика, история и култура. Всеки от тях носи свое очарование и не бива да се пренебрегва. Несебър е град, пред чиято красота човек е трудно да остане равнодушен, град, който си заслужава да се види!

Add comment

76 − = 74