Cherga BG

Децата на Зорница спечелиха признание на световен детски фолклорен фестивал

zornitsa_poland_festival_nagradiЗавладяващо представяне на децата на „Зорница” – София на 21-ия Международен детски фолклорен фестивал „Децата на планината” в Полша

След двуседмично представяне на полска сцена, на един от най-престижните световни детски фолклорни фестивали, българските деца от „Зорница” – София се завърнаха с много награди, незабравими спомени и приятелства за цял живот.

zornitsa_poland_festivalПреди участието в престижния фестивал децата на „Зорница” имаха възможност да гостуват на децата на „Гевонт” в Закопане, които бяха гости на II Международен детски фолклорен фестивал – София тази година. Там те бяха посрещнати от своите любезни домакини с най-голяма сърдечност и топлина. Беше им организиран излет в планината на една от най-красивите природни забележителности – „Морско око”, имаха организиран съвместен концерт в Закопане с децата на „Гевонт”, а песните и танците край приятелския огън бяха поредното допълнение към приятните мигове.

Най-добрите деца танцьори плениха артистичен съвет от 6 държави и многобройната публика на 21-ия Международен детски фолклорен фестивал „Децата на планината”, който се проведе в град Нови Сонч – Полша от 21-и до 28-и юли.

Детско юношески танцов ансамбъл „Зорница“-София е първата българска група и група от Балканите, която в Нови Сонч показва точно това, което очакваха организаторите на фестивала. Той е четвъртият български състав, който участва във фестивала от 21-годишната му история.

Посланикът на България Василий Такев изрази специални благодарности за поканата и се извини, че вече поети задължения са му попречили да се възползва от нея, като поздрави участниците, организаторите и гостите на фестивала”– това пишат организаторите на фестивала в официалния си сайт, след деня на България.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAОрганизаторите на фестивала се бяха погрижили всички деца да изпитат истинското удоволствие от общуването помежду си, на сцената, извън нея, по време на концерти, при посещение на културни забележителности, по време на литургия, както и в свободното си време. Изключително гостоприемство и уважение от страна на общината в Нови Сонч бе и символичното предаване на ключа на града на всяка една група участник във фестивала, приемането на всички участници от заместник кмета на града в общината, официалното посрещане от представители на министерство на културата на Полша, артистичния съвет на фестивала, както и директора на 21-ия Международен детски фолклорен фестивал „Децата на планината”.

Наградите, с които се завърнаха децата на „Зорница” са малка част от това, което ще остане в сърцата им завинаги. Символа на фестивала – ръчно изработена овца – може само да ги подсеща, че за всяка победа е необходима упоритост и постоянство – дали с „рога” или „копита” или стъпка по стъпка следвайки мечтите си и тогава успеха е гарантиран.

Завладяващо представяне, много приятелства, незабравими мигове за цял живот – с няколко думи може да се предадат всички емоции и трепети от представянето на ДЮТА „Зорница” в Нови Сонч. Заслужено признание за българските деца!

Статии от представители на полските медии:

Зорница“ е четвъртият български състав, който участва във фестивала, но може би първият от тази страна и дори от Балканите, който в Нови Сонч показва точно това, което очакват организаторите. Техните танци са свързани с традициите и са пълни със забава.

Посланикът на България Василий Такев изрази специални благодарности за поканата и се извини, че вече поети задължения са му попречили да се възползва от нея, като поздрави участниците, организаторите и гостите на фестивала.

Зимата е в края си, злите духове трябва да се изгонят. Кърпите на момичетата са като свещени пламъци. След студа и снега, земята се възражда за живот.

На сцената се появяват необичайни образи, но такива са само за незапознатите. Четири момчета с бели маски и островръхи шапки обикалят сцената на кокили. Част от тях правят импровизирано огнище, а другите се поклащат в ритъм. На раменете на двама от тях са застанали мечета – по-малки момчета с маски, които предизвикват усмивките на публиката.Едно от момчетата не успява да се задържи. Слиза от сцената, държейки се за гърба си, а в следващите танци се вижда неговото отсъствие. Нищо не се случва само на тези, които и не правят нищо, но дали те наистина живеят?

Магарешки игри“ е кратък танц , в който главният герой е едно магаре, водено от двама души. Танцът дава на публиката щипка необуздана радост, както и време на момичетата да се преоблекат и да вземат в ръцете си зелени клонки чемшир. Техният танц е като една молитва за дъжд. Деца, които ритуално се грижат земята да даде плод.

Времето за още едно преобличане на по-големите предлага една весела сцена, изпълнена със закачки и забавни жестове между двама от по-малките танцьори. Едно момиче и едно момче без думи казват нещо, което цялата публика разбира. Езиковата бариера изчезва.

После на сцената се появяват в бяло, синьо и червено момичетата, а над главите им блестят малки пера – дори по-скоро пух, отколкото пера. В този пищен танц като витла се въртят техните кърпи, а момичетата ни показват цялата си енергия.

Сцената все още трепери от танца на по-нежната част от българските „звезди“, когато там отново изскачат момчетата. С дървени, заоблени пръчки в ръцете си те тичат като коне, за да изградят накрая един дълъг тунел за момичетата, които очевидно са главните герои на танца.

После на сцената настава привиден хаос. Някои говорят, други танцуват, трети са още с дървените пръчки. Вниманието се насочва към мечка, водена от малък гъдулар. Съставът излиза финално на сцената. Ние виждаме лицето на момчето, което се крие под маската и всички танцьори се покланят. Аплодисменти. Заслужени. „

Add comment

34 − 26 =