Cherga BG

Да възпитаме младите поколения в обич към растенията и зеленината

На 22 април над половин милиард души в цял свят отбелязват Международния ден на земята и чрез различни инициативи обединяват усилията си в защита на платетата ни и нейната природа. Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ и Холдинг Варна АД се присъединяват към зелените инициативи чрез няколко кампании по озеленяване. Тяхното мото е: “Да възпитаваме младите поколения в обич към растенията и зеленината”. С мероприятията за Деня на земята природната среда във варненски регион ще бъде обогатена с нови дървета, храсти, растителни видове и цветя.

Озеленителната кампания ще се съсредоточи в три различни локации – в парковите пространства на курорта Св. Св. Константин и Елена, в зелените площи на помощното училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Кривня и в двора за външни игри и занимания на Центъра за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ „Изгрев“ във Варна.

Стартът на зелената вълна ще дадат учителите, възпитателите и децата от училището в с. Кривня. В двора на учебното заведение ще бъдат засадени дръвчета от редките видове: магнолия, индийски люляк, хемерокалис и туя. Инициативата има за цел чрез личния пример на възрастните да насочи вниманието на 50-те възпитаници на училището към повече знания за дърветата и техните особености, за опазване и грижи към природата и нейното зелено богатство.

Нови иглолистни дръвчета и няколко вида цветя ще бъдат засадени и ще украсят двора за отдих и почивка пред двете жилищни сгради на ЦНСТ „Изгрев“. Децата ще участват в оформлението на леха с няколко вида цъфтящи растения и на малка борова горичка. Повечето от малчуганите, настанени в центъра от семеен тип, ще засадят първото дръвче в живота си и така ще научат, че новозасаденото дърво е символ на живота, на новото начало и на вечността на природата.

От Варна зелената вълна ще продължи в курорта Св. Св. Константин и Елена, където деца от ЦНСТ към дом „Другарче“ и ЦНСТ „Изгрев” ще се запознаят с дървесното богатство на над 100-годишния парк в комплекса. Те ще се включат в инициативата „Зелен фонд“, чиито цели са опазване на парковата среда в курорта, развиване на зеленото богатство и възпитание на децата в любов и отговорно отношение към зеленото богатство.

Инициативите за Деня на земята са в унисон с една от основните мисии на Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ да създаде чувство за отговорност към природните богатства на планетата у децата, лишени от родителска грижа, в неравностойно положение и със специални потребности. Целта е да се оформи трайна и устойчива ценностна система в подрастващите.

Add comment

11 − = 3