Cherga BG

Да изпробваш мерник по… панички

Динамиката на ежедневието и все по-голямата доза стрес, която сме принудени да поемем, ни принуждават да търсим все нови, живописни и IMG_1396нетрадиционни места за възстановяване и почивка. И тъй като времето никога не достига, е добре да открием онова кътче, в което не само се предлагат разнообразни туристически атракции, но е и сравнително близо. Едно такова място, почти в центъра на България, в непосредствена близост до гр. Плевен, е ловно-стрелкови комплекс “Витска Елия”.

Модерното стрелбище е към Ловно-рибарско дружество – Плевен, и предлага всички условия за любителите на спортната стрелба и лова. Като природен фон и разположение то претендира да е сред най-добрите на Балканския полуостров и неслучайно е домакин на турнири по ловна стрелба за “Купа България”. Тук теренът притежава мащабност, която позволява на стрелеца да има “спокойно око” и да откроява целта. Самото название “елия” е архаично и означава буквално “ливада край река”. И тъй като съвсем наблизо до това място шумят водите на р. Вит, живописната местност и стрелбищният комплекс са получили името Витска Елия. Преди много години местните любители на този спорт са премервали точния си мерник на стрелбище, разположено в днешния парк “Кайлъка”. Земята за него е била подарена на тогавашното Ловно дружество в Плевен лично от българския цар. При изграждането на парка обаче се наложило да се извърши замяна на терена и така стрелците се сдобили с новото място за тренировки, състезания, забавления и раздумка.
Днес Комплексът включва четири стрелбища. Три от тях са за “скийт”, а едно – за “трап”. “Скийт” и “трап” са двете олимпийски дисциплини в ловната стрелба. При първата стандартната асфалтова паничка се изстрелва от специални кули, като целта на насочилия пушката е да я порази в движение. В противен случай мишената пада на земята и от нея остават само парченца. При “трап” пък паничката излита от съоръжение, монтирано под земята. Стрелбището предлага още възможност за стрелба по бягащ заек”, разказва Иван Йорданов, председател на Стрелковия клуб в Плевен и бивш състезател по този спорт.
На разположение на туристите са професионални инструктори, които ще ги въведат в тънкостите на стрелбата и ще се погрижат забавлеIMG_1394нието да е напълно безопасно. Цената на стандартната оферта за пушка и 25 патрона е 21 лв. Преживяването безспорно си струва. Тръпката от това да поразиш летящите цели и веднага да вземеш на мушка следващите е несравнима с нищо. Едновременно със забавлението и почивката успявате да калите психическата си устойчивост и концентрация, така необходими ви в ежедневието. Ако пък предпочитате само да наблюдавате, може да го направите пред чаша ароматно кафе или чай в заведението на открито.
Предстои комплексът да бъде доразвит и с изграждането на мотел и бунгала за настаняване. Около стрелбището съществува и воден пръстен, където се отглеждат различни видове риба, като целта е да бъдат създадени и условия за спортен риболов.
Посещението на ловно-стрелковия комплекс може да бъде съчетано с разходка до многобройните исторически забележителности на град Плевен.

Add comment

− 1 = 6