Cherga BG

“Чувствам се близък, необичайно свързан с красива и спокойна България”, Н. Пр. г-н Чан Ван Тхин, посланик на Социалистическа република Виетнам в България

2010.02.08 - 0003Ваше превъзходителство, съвсем отскоро сте дипломат №1 в нашата страна. С какви чувства пристигнахте в България? Успяхте ли вече да се приспособите към работата, към страната ни?
Пристигнах в България в края на април т.г., когато в София бе настъпила прекрасна пролет. Бях сърдечно посрещнат, с много внимание, като близък човек, който се завръща някъде отдалеч. Това за мен бе действително вълнуващо и ме накара да се чувствам необичайно свързан с красива и спокойна България. Почувствах се истински щастлив и късметлия в новата обстановка. Ежедневно съм зает с много работа и постоянно разпределям времето си, за да опозная все повече страната и хората в България.

В кои страни сте били на дипломатически мисии досега?
До неотдавна работех в Генералното консулство на Виетнам в Сан Франциско, САЩ. Като се има предвид работата ми в Министерството на външните работи на Виетнам, имах възможността да пътувам до много страни на петте континента. За първи път обаче съм в региона на Балканите и в България.

Кои са Вашите приоритети в работата? Как преминава един Ваш ден?
Между Виетнам и България съществуват добри, традиционни приятелски връзки. През 2010 г. двете страни ще отпразнуват 60-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения. Желанието на народите на двете страни, което е и мое задължение, е засилване и укрепване на тези връзки във всяка област, особено що се отнася до икономическото и научно-техническото сътрудничество. България и Виетнам се намират в период на промяна на икономиката, съобразно пазарния механизъм. Ето защо засилването и разширяването на двустранното сътрудничество в областта на икономиката, търговията, инвестициите, туризма и др. според мен ще допринесат за бъдещото успешно развитие и на двете страни. Обикновено сутрин ставам рано и закусвам по европейски. Много ми харесва българската кухня, особено салатите и киселото мляко. Работния си ден започвам с преглед на информациите и отделям много време за четене, проучване и контакти. Обичам природата, с удоволствие работя в градината, грижа се за цветята и дърветата… В свободното си време се стремя да се слея с природата и красивия пейзаж. България има великолепна природа и пейзажи, а София – красиви зелени паркове и градини.

Няколко думи за Вашето семейство? С кого сте тук?
Имам щастливо семейство: съпруга и две деца – син и дъщеря. Те са вече големи, имат хубава работа и живеят далеч от нас. Дъщеря ни има свое семейство. Както в Ханой, така и тук, двамата с жена ми обикновено сме сами.

В каква посока ще се развиват според Вас взаимоотношенията между нашите две страни в близките години?
При аудиенцията, след връчването на акредитивните ми писма, президентът Георги Първанов припомни поговорката: “Приятел в нужда се познава” като потвърждение на традиционните приятелски отношения между Виетнам и България. Добрите ни връзки са изпитани през различните исторически периоди на всяка от страните ни и с всеки изминал ден все-повече се развиват и укрепват. Независимо от различното ни географско местоположение, в исторически план, в обичаите, културните традиции има много сходни черти. И двете страни разполагат с потенциал и се намират в период на икономически промени, на регионална и световна интеграция; и двете страни са решени да преодоляват трудностите и изпитанията в името на благоденствието и просперитета…
Лично аз съм оптимист за бъдещето и ще положа необходимите усилия и решителност за активизиране на всестранното сътрудничество между нашите народи, както и за укрепването на политическите връзки, задълбочаването на икономическите, търговските и инвестиционните контакти и засилването на културните връзки.

Разкажете нещо за своята страна. С какво тя впечатлява и е позната/непозната за хората по света?
Виетнам се намира в Югоизточна Азия, граничи с Тихия океан, има дълъг морски бряг с много плажни ивици и красиви заливи: Ня Чанг, Ланг Ко и др. Особено впечатлява заливът Ха Лонг – с многото скални острови, които се мият от сините води на морето (на виетнамски Ха Лонг означава “Лежащият дракон”) и който е световен природен феномен, признат от ЮНЕСКО.
Държавата има хилядолетна история, много и известни културно-исторически паметници и забележителности. През 2010 г. Ханой ще чества 1000 години от своето създаване.
Виетнам днес е известен с правилната си политика на обновление (от 1986 г.) и постигнатите успехи във всяка област. За последните десет години отбелязваме 7% икономически ръст, социална стабилност и подобряване живота на хората. От страна с недостиг на продоволствени и хранителни стоки в миналото, днес Виетнам е станал водещ по отношение износа на много хранителни продукти (втори в света по износ на ориз, първи – по износ на черен пипер и др.) Страната е изключително екзотична и привлекателна дестинация за чуждестранните туристи. Тук човек може да се наслаждава отдъхва или да се лекува сред множество забележителности: известните курорти Вунг Тау, Да Лат, Ня Чанг, Хой Ан, древната столица Хюе, пещерите Фонг Ня, Шапа, Диен Биен Фу и още много и много други. Виетнамците са гостоприемен и почтителен народ, със сигурност българските ни приятели и гости биха останали особено доволни при посещението си в нашата страна.

Вашите пожелания към всички българи?
Пожелавам на българския народ много щастие и просперитет!

Add comment

4 + 4 =