Cherga BG

Четвърти Национален фолклорен събор “Ботеви дни и ноши в Калофер”

В периода 01.06.2016 г. – 05.06.2016 г. в град Калофер ще се проведе Четвърти Национален фолклорен събор «Ботеви дни и нощи в Калофер», посветен на 140 години от подвига на Христо Ботев. Съборът се провежда под патронажа на Президента на Република България, господин Росен Плевнелиев. Организатор е Български национален младежки фолклорен съюз и Кметство Калофер, с медийното партньорство на Българска национална телевизия и Българско национално радио. Тържествата в чест на великия национален герой, революционер, поет и публицист Христо Ботев, ще бъдат открити на 01.06.2016 г. На 02.06.2016 г. те ще продължат с панихида, военни ритуали, откриване на изложение на българските занаяти, представяне на фолклорни обичаи, възстановка и празничен концерт. На 03.06.2016 г. ще започне Събор на народното творчество – конкурсна програма, която ще продължи и на 04.06.
В събота, успоредно с конкурсната програма, ще се проведе и Национален конкурс за поезия «С Ботев в сърцето», който ще даде възможност на деца, ученици и студенти на възраст до 25 г. да изявят своите таланти в областта на словото. Те ще бъдат разпределени в четири възрастови групи и ще се състезават в четири направления :
– Рецитация на стихове на Христо Ботев
– Лично творчество върху произведенията на Христо Ботев
– Есе на една от предварително зададени теми
– Философско есе / стихотворение.
Всички участници ще получат Грамота за участие, а най – изявените ще бъдат наградени по преценка на авторитетното жури с председател проф. д-р Костадин Бураджиев. Честванията ще бъда закрити с участието на нестинари и народен оркестър.
От 10:00 ч. в неделя ще се състои Конференция, след което официален коктейл за всички гости.

Очаквани официални гости: Президентът на Република България, Министър председателят, Кметът на Община Карлово, Кметът на Община Пловдив, Председателят на Съюза на българските писатели, Председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци, проф. акад. Милчо Василев – Ректор на АМТИИ – Пловдив, Ректорът на Пловдивски университет, Министърът на културата, Областния управител на град Пловдив, Председателя на комисията по култура и медии при Народното събрание, експерти от МОН и Министерство на културата, Председателят на Агенция за българите в чужбина, Председателят на Общобългарския комитет за организиране на националните чествания, свързани с Христо Ботев и много други.

ПОДКРЕПЕТЕ БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР И БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ!

 

Botevi dni i noshti logo1

Add comment

− 1 = 5