Cherga BG

БУНТЪТ НА ИЗОБРАЖЕНИЯТА в галерия Синтезис

БУНТЪТ НА ИЗОБРАЖЕНИЯТА е изложба на Деяна Стаматова, която ще се проведе между 16 септември  – 6 октомври 2021 в галерия Синтезис. Официалното откриване е в четвъртък, 16-ти семптември,  от 17:00 до 20:00 ч. 

Изложбата ще бъде представена от доц. Георги Лозанов в 18:30 ч.

Изложбата е посветена на 80-тата годишнина от рождението на Деяна Стаматова. Изложбата представя нейни емблематични серии и включва над 50  фотографии, сребърно-желатинови оригинали, копирани лично от авторката.  Деяна Стаматова е представител на ярка плеяда от български фотографки, работили през 70-те и 80-те години на ХХ в.

Това е период, в който властта предприема решителни мерки в нова посока, противоположна на идеята за „мъжкото момиче”, характерна за ранния социализъм. Възвръщането на женствеността се превръща в основна цел, в името на която се налагат редица промени… Търсят се нови пропагандни образи на жената и девойката и кой би могъл по-добре да разбере, да преживее и да предаде – красиво и смислено – женския свят, освен самите жени?“ – пише д-р Катерина Гаджева.

 

Именно през 70-те години, жените за първи път с увереност заявяват себе си като автори в българската фотография. В този период Деяна Стаматова, редом с имена като Лоте Михайлова, Румяна Бояджиева, Петра Атанасова и др. постигат професионални успехи и откриват първите си самостоятелни изложби. В тях представят теми като „новата жена – нежна, красива, одухотворена”, „майчинството”, „децата”. На жените фотографи властта позволява показването на по-интимни сцени, дори на голо тяло, макар изложбите на самата Деяна Стаматова нееднократно да се оказват със заключени врати. Именно в сферата на актовата фотография са и нейните най-смели експерименти, които са една от основните теми представени в изложбата.

В кариерата си има повече от двадесет самостоятелни изложби и десетки награди от български и международни фотосалони като: Биенале по художествена фотография, Пловдив, 1971; Международен фотоконкурс „Орво – Пентакон“, Германия, 1971, 1973; Международен салон по художествена фотография „Асахи Шимбун“, Токио, 1975; Международен фотосалон „Исфак“, Турция, 1981; Салон за творчески търсения Сен-Клу, Франция, 1985, 1986; Годишен преглед на българската фотография на Българската фотографска академия, 2001.

Изложбата “Бунтът на изображенията“, продължава линията на галерия Синтезис да показва автори, оставили значима следа в българската фотография. В изложбата са включени фотографии, документи и предмети, предоставени от г-н Емил Качаров, съпруг на Деяна Стаматова и от архива на Национално сдружение Фотографска академия „Янка Кюркчиева“. Именно с тяхна подкрепа се осъществява изложбата, като също е част от програмата на Месеца на фотографията 2021.

Биляна Котева

Add comment

86 + = 88