Cherga BG

БТПП и МИЕ отличиха най-успешните служби по търговско-икономически въпроси

thumb_main_P7259294web01За трета поредна година Българска търговско-промишлена палата и Министерството на икономиката и енергетиката удостоиха с Годишни награди на най-успешните служби по търговско-икономически въпроси (СТИВ). Церемонията се състоя в БТПП снощи.

Първата награда – бронзова статуетка „Хермес“, дело на изтъкнатия скулптор Ставри Калинов, и Грамота „СТИВ 2013“ получи СТИВ Турция. Наградата бе връчена от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Втората награда бе за СТИВ, Корея и бе връчена от зам.-министъра на външните работи Ангел Величков.

Наградата за 3-то място получи СТИВ, Грузия.Тя бе връчена от зам.-министъра на икономиката и енергетиката Красин Димитров.

Насърчителни награди получиха СТИВ Азербайджан, СТИВ Индия и СТИВ Швейцария.

По време на церемонията, водена от председателя на БТПП Цветан Симеонов, бяха изказани похвали и за успешната работа на СТИВ Великобритания, СТИВ Германия и СТИВ САЩ. Специално бяха изтъкнати високите постижения на миналогодишните носители на наimage001градата СТИВ Китай, СТИВ Русия и СТИВ Румъния, които и тази година имаха добри показатели, но правилникът не допуска награждаване в две последователни години.
Критериите за награждаване са разработени заедно с Министерството на икономиката, енергетиката, като се оценява приносът за:

1. Износ, инвестиции и туристи, в т.ч.:

• Дял на българския износ за съответната държава в общия износ на страните със СТИВ през 2012 г.

• Увеличение на износа през 2012 г. спрямо 2011 г.

• Увеличение на инвестициите през 2012 г. спрямо 2011 г.

• Увеличение на туристите през 2012 г. спрямо 2011 г.

2. Активна работа с БТПП и българския бизнес (предоставяне и разпространяване на бизнес информация, съдействие при бизнес посещения в съответната държава, организиране на бизнес форуми и срещи, съдействие при набиране на участници в изложения в България)

3. Цялостна оценка от МИЕ за дейността на СТИВ

Наградата на БТПП и МИЕ за СТИВ е присъдена за първи път на 1 декември 2011 г. на СТИВ Виена в рамките на церемонията на Годишните награди на БТПП.

Add comment