Cherga BG

Божидар Пампулов, управител на ИммоБан: “Успехът идва, когато правиш всичко с много любов и търпение”

Boj 1Божидар Пампулов е 37-годишен, женен, има едно дете, очаква второ. Завършил е международни икономически отношения в УНСС – София. Владее немски, испански и английски език. Бивш професионален тенисист, отдал на този спорт повече от 25 години. С гордост отбелязва, че неговата фамилия е оставила трайна следа в професионалния тенис и чрез този спорт е популяризирала името на България по света. Днес господин Пампулов е управител фирма ИммоБан. В свободното си време обича да бъде със семейството си, да слуша хубава музика и да наблюдава атрактивни футболни мачове.

Господин Пампулов, как започнахте да работите в сектора на недвижимите имоти в България?
Аз съм един от малкото българи от моето поколение, които са имали успешна професионална реализация в страни от стария континент и въпреки това са се върнали в родината, за да работят, да правят кариера и да градят имидж тук.
В сектора за имоти и строителство попаднах малко случайно. През 2001 г. управлявах малка семейна фирма за внос на испански мебели и търсех сътрудничество с испански инвеститори в тази област. Така се запознах с Ернест Солер, човекът, който в момента е основен съдружник в ИммоБан. От разговорите си с него и наблюденията върху пазара аз се убедих, че в областта на недвижимите имоти в България има бъдеще. И започнахме. Бяхме една от първите българо-испански фирми, работещи в този сегмент. Към момента мога да кажа, че ИммоБан има една здрава основа, градена камък по камък в продължение на шест години, което ни дава възможност да гледаме с оптимизъм в близкото и по-далечното бъдеще.

Разкажете повече за дейността на ИммоБан?
Както вече казах, ИммоБан е българо-испанска фирма с два офиса в София и по един в Бургас и Барселона. Поради големия интерес на Испания към България, предстои откриването и на офиси във Валенсия и Мадрид. Фирмата се занимава с управление на инвестиции предимно в имоти. Правим вложения в завършен продукт – ново строителство апартаменти, офиси и търговски помещения или в управлението и развитието на терени. ИммоБан бавно и предпазливо гони своето развитие с единствената цел винаги да бъде професионалист в това, което прави. С риск да не вземем максимума от всяко едно нещо, гледаме това, което започнем, да бъде довършено докрай, защото доброто име е от изключителна важност. А то се гради от доволни клиенти. Ръководна за нас е максимата, че трябва да се върви напред, но не за сметка на качеството. Работим по правилата на професионалния бизнес.

Къде в България инвестира ИммоБан?
Не мисля, че някой с точност би могъл да каже формулата за успешна инвестиция. Търсим за клиентите си възможно най-сигурното вложение, което да бъде рентабилно поне 10-15 години. В тази връзка инвестираме в определени райони на столицата и по Черноморието. През 2008 г. ще имаме строителство на близо 20 хил.кв.м. разгърната застроена площ.

PaTorrat-MeetingPoint-Viella 078Кои са Вашите клиенти?
Около 70% от купувачите на ново строителство в България са българи, независимо дали живеят в страната или извън нея. Клиентите ни от чужбина са предимно стратегически. Те купуват по-голям брой имоти с цел отдаването им под наем в близките няколко години и последваща препродажба след това, за да се извлече максимума от един актив, какъвто е да кажем новопостроен апартамент.
През ноември ИммоБан беше една от малкото български фирми със собствен щанд на изложението „Мийтинг пойнт” в Барселона. Мисля, че клиентите вече гледат на страната ни не като на екзотика, а като на стратегически пункт за инвестиции. Доказателството за това са многото гости от Испания, които посрещаме сега в софийския ни офис няколко седмици след изложението. Радва ни и фактът, че има и испанци, които никога не са идвали в България, но ни се доверяват, благодарение на доброто име, което сме си създали.

Какви са основните проблеми пред пазара на имоти в България?
Мисля, че най-големият проблем е стихийността. Стихийността както от страна на инвеститорите, така и от страна на купувачите, които също трябва да извървят своя път, да имат по-големи изисквания и по този начин да се регулира пазара. В момента търсенето на имоти в страната е много голямо. Този процес според мен ще продължи още няколко години, след което ще настъпи известно забавяне, но като цяло българският пазар на недвижимости ще се развива възходящо. България е уникална страна, разположена на възлово място и мисля, че винаги ще привлича инвеститорския интерес.

Какви са основните предизвикателства пред Вас като мениджър?
Основното предизвикателство е да вземеш решение за по-малко от минута с целия риск да знаеш, че всички погледи са върху теб и вероятността да сбъркаш е толкова голяма, колкото и вероятността да вземеш правилно решение. Тук винаги правя аналогия с тениса – топката идва и трябва не само да я удариш и да прехвърлиш мрежата, но и да я контролираш, така че да попадне на точното място. Може да звучи шаблонно, но аз вярвам, че успехът идва, когато правиш всичко с много любов и търпение и, разбира се, с професионализъм.

Add comment