Cherga BG

Благотворителен спектакъл „Евгений Онегин” в Софийската опера и балет

PHOTO VICTOR VICTOROV 086На 24 и 26 октомври почитателите на оперното изкуство ще могат да  видят спектакъла „Евгений Онегин”.  На 26 октомври спектакълът ще се играе благотворително. Приходите ще отидат  за изгорелия драматичен театър в  Пловдив. По този начин Операта е съпричастна към  акцията на Министерство на културата „Артисти за артисти”.

За първи път, от 30 години насам ,  шедьовърът „Евгений Евгений Онегин” се появява на сцената на Софийската опера и балет  през тази година. Публиката и критиката посрещнаха премиерата на 25 януари с огромно възхищение. Поради силният интерес към руската класика, представлението е отново в афиша на театъра.

Това е уникална творба, родена от срещата на двама гении-  Пушкин и Чайковски. Постановката е копродукция с Букурещката опера.  Тя е дело на известния в северната ни съседка оперен и филмов режисьор Йон Карамитру, директор на Националния театър в Румъния, „Йон Л. Караджале”. Хореографията, сценографията и костюмите също са поверени на румънски творци.PHOTO VICTOR VICTOROV 096

Спектакълът е изграден по кинематографичен начин – от лирични сцени. Трите действия са представени чрез преливането на седем картини.

В ролята на  Ленски , зрителите ще могат да видят прочутия румънски  певец Мариус Бренчу, тенор, който всеки оперен театър иска да има в афиша си.

Вълшебната музика на Чайковски е оставена в ръцете на оркестъра на  Софийската опера и балет, под диригентската палка на Григор Паликаров.

Мариус Бренчу

Мариус Бренчу завършва Музикалната академия в Букурещ, малко след това прави своя дебют като Дон Отавио в „Дон Жуан” на В.А.Моцарт /1997/. Още като студент има множество успешни участия в международни конкурси, в повечето от които печели първите награди – „Жулиен Гайар” журирана като председател от Хосе Карерас, и на конкурса „Джордже Енеску” с председател Елеана Котрубас. На конкурса „Кралица Елизабет” в Брюксел /2000/, печели втора награда и специалната награда „За операта”, през следващата година на Аудиториума в Ню Йорк, отново печели първата награда и две специални награди. Същата година приключва конкурсните си участия в Кардиф, като печели отличието „Певец на света”.Интересното е, че по една награда от същия конкурс са имали Карита Матила, Брин Терфел, Дмитрий Хворостовски, но Бренчу печели и двете – наградата „Песен” и „Певец на света”.

PHOTO VICTOR VICTOROV 104За тези 15 години, Мариус Бренчу постепенно добавя в творческата си листа ролите на Рудолф /Бохеми/, играни в Хамбург и Тел Авив, Алфред /Травиата/ в Берлин, Рим, Брюксел, Аламива /Севилският бръснар/ в Лион и Лисабон, Адорно /Симоне Боканегра/ в Хамбург, Макдъф /Макбет/ в Амстердам и Единбургския фестивал.

През 2008г. има изключителен успех на сцената на Метрополитен опера с участието си в операта „Рондина” /Пучини/, а по-късно и в Париж и Тулуза със същата опера.

Мариус Бренчу има впечатляващо сътрудничество с най-известните имена от диригентския пулт – Клаудио Абадо, Сейджи Озава, Лорин Маазел, Зубин Мета, Валери Гергиев, Саймън  Йънг, Кент Нагано, Марко Армилато и много други.

Запомнящи са и участията му в спектакли като „Любовен еликсир”, „Лучия ди Ламермур”, „Идоменео”, и в „Евгени Онегин”, в ролята на Ленски, с която той ще се представи и на спектаклите на Софийската опера и балет на 24 и 26 октомври.

Add comment

54 + = 60