Cherga BG

Благотворителен фестивал превръща Варна в столица на доброто

Фестивал "Усмихни се"Семейният фестивал „Усмихни се Карин дом“, в подкрепа на деца със специални потребности и техните семейства, ще се състои в живописната градина на „Карин дом“ от 23 до 25 септември във Варна. Събраните средства от фестивала ще бъдат дарени за терапията на децата в „Карин дом“.

В рамките на събитието организаторите са подготвили фермерски и занаятчийски пазар, както и работилници за най-малките. По време на благотворителния фестивал ще има щандове, предлагащи екологично чиста органична храна, произведена от малки местни ферми – домашно сирене, хляб, крафт бира, сладкиши, мед и много други. Гостите на събитието ще имат възможност да  закупят и ръчно изработени артикули – картини, керамика, стъклени изделия, бижута, аксесоари за дома.

Първото издание на фестивала през 2015 г. събра сумата от 29 000 лв., която помогна за разкриването на две нови групи в „Карин дом“. Освен събраните средства, каузата „Усмихни се Карин Дом“ успя да обедини варненци и създаде една уникална семейна атмосфера. Благодарение на събраните средства, през учебната 2015-2016 година новата група “Малки +” обхвана 9 деца на възраст 2-3 години с различни състояния (Аутизъм, загуба на слух, Синдром на Даун, забавяне в развитието и комуникативни затруднения, хиперактивност, дефицит на вниманието и други).

Родителите посещават сесиите заедно с децата си и с помощта на специалистите се учат как да ги разбират по-добре и как да откликват на техните нужди. В края на учебната година специалистите забелязват значителен напредък, потвърден и от консултанта на услугата Кати Хислоп, която е специалист по ранно детско развитие от Университета в Орегон, САЩ.

Илиян Димитров

Add comment

10 + = 11