Съжаляваме, този текст е наличен само на Английски (Сащ). For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

5Златоград зарежда с пречистващата сила и мъдрост на съхранените традиции. На тази целуната от Слънцето земя всеки може да види усмивката на планината и да се потопи в мистични ритуали. Тук се усеща космическото начало на живота и спокойствието на уюта. Тук се открива пътя към мечтите и се доловя шепота на сърцето!
Докосването до фолклора, съпреживяването на местните обичаи са търсена атракция от българските и чуждестранни туристи, които искат да усетят символиката на автентичното.
Живите традиции, съхранени от местното население, пресъздават красотата и богатството на българското културно и духовно наследство.24smvh_9999_1993
Много са архитектурните, археологическите и историческите паметници, свидетелстващи за икономическия и духовен възход на Златоград през епохата на Възраждането. Тук е килийното училище, поставило начало на просветно-образователното дело в Родопите. Тук се намира единствената в България Музейна сбирка на съобщенията, чийто редки експонати ни разказват за историята на съобщенията от Златоград до Ксантийско. Тук е открит и най-старият писмен документ от Родопското Възраждане (1852 г.), наречен „Златоградски писмовник”. А в двора на Взаимното училище се помещава Музейна сбирка „Просветно дело в Средните Родопи”, единствена по рода си в Родопите и втора в страната, след тази на Априловската гимназия в Габрово.
Община Златоград усилено промотира тези дадености, които посетителите могат да видят и изживеят. Ученици от цялата страна могат да се потопят в просветителския дух на Възраждането, като проведат своя годишен изпит и тържество, по случай завършването, в автентичната обстановка на Взаимното училище.
Златоград е духовният космодрум на България. Преди повече от две столетия в Златоград е роден легендарният хайдутин Делю войвода, превърнат в символ на свободата и митичен герой, аналогичен на Омировия Ахил. Златоградчани създават за него народната песен „Излел е Делю хайдутин” – една от великите песни на Родопите. През 1977 тя става единствената песен от Европа, записана на позлатена плоча и изпратена с космическия кораб „Вояджър“ като музикално послание от Земята към космоса. Така Златоград прекрачва границите на България, на Европа и на познатия ни свят. 
Всяка година градът почита своя герой с Делювите празници, които пресъздават битието на града от XIX и началото на XX век – култура, мода, стил, атмосфера. Тогава, по калдъръмените улички на стария град се усеща духа и очарованието на миналото. Истинско преживяване за туристите и спомен за цял живот е приказната атмосфера на пазарния ден от “време оно”, в която оживяват минали времена, герои и легенди.
Златоград и до днес потапя в магията на фолклора. Най-новата атракция, която предлага на гостите си и която все повече набира популярност, е „Златоградската сватба”. Двойки от цял свят могат да подарят на себе си и на гости си неповторимо изживяване, като се врекат във вярност в Златоград, спазвайки традиции и обичаи от над сто години. Сватбата се извършва под звуците на родопската гайда и тъпан, във възрожденско облекло и обстановка, с неустоимо ухание на златоградска кухня.
Изкусителен аромат изпълва Златния град и всяка година в началото на май. Тогава сръчни майстори завъртат наведнъж повече от 150 чевермета. Истинската златоградска трапеза е своеобразно кулинарно изкушение. За да стане ястието толкова вкусно, колкото го приготвят тук, ще споделим тайната на автентичната златоградска кухня: пейте, когато готвите! Но първо идете и опитайте магията Златоград! 19

Share Button