Съжаляваме, този текст е наличен само на Английски (Сащ). For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

levskiТази година, във връзка с почитане паметта на Васил Левски, НХГ открива уникалната изложба с над 80 художествени произведения и 40 документа от епохата, свързани с образа, живота и делото на Апостола. Част от тях са непоказвани до момента. Тя ще се състои от 5 февруари до 20 март 2016 година, пл. „Княз Александър I“ 1

Широката панорама от художествени образи на Апостола представя различни поколения български художници. Най-възрастният от тях – Марин Георгиев Устагенов, е роден през далечната 1872 г. в Русе, а най-младият – Лазар Митев, е роден през 1996 г. в Пловдив. Експозицията включва живописни, графични и скулптурни портретни и многофигурни композиции. Специално внимание е отделено на темата: Сцени от народния живот. В този раздел са включени малко познати и непоказвани до този момент творби от колекцията на Националната галерия. В документалната част са включени уникални материали и фотографии на Апостола и негови съратници.

Акцент на изложбата е портретът на академик Дечко Узунов Огърлица на безсмъртието (1973). Между авторите изпъква името на Марин Георгиев Устагенов, посветил голяма част от своето творчество на предосвободителната епоха и на образа на Васил Левски. Неговото живописно платно Създаване на таен революционен комитет в Софийско е първо по рода си в българското изкуство и се показва за първи път пред зрителите. Своеобразен контрапункт на старите майстори-живописци е творчеството на съвременни художници като професорът в Националната художествена академия Пламен Вълчев, живеещият в САЩ Росен Райчев, познатият на ценителите на живописта в европейските културни среди Васил Горанов.

Изложбата ще бъде оживена и от изкуството на театъра чрез миниатюрата на режисьора Асен Шопов Разпитът на Васил Левски пред извънредната следствена комисия в София, с участието на актьорите: Веселин Плачков (в ролята на Левски), Васил Михайлов, Борис Луканов, Богдан Глишев и Иван Несторов. Посетителите на изложбата ще могат да видят постановката на 6 и 7, 13 и 14 февруари (събота и неделя) от 11.00 часа.

Share Button