Първият частен нумизматичен музей в България ще бъде открит в Русе. В момента се ремонтира сградата, в която той ще се помещава – емблематичната за Русе бивша Музикална гимназия, построена през 1900-1901 г.

Фондация „Братя Бобокови“ купува сградата, паметник на културата, през 2007 г., за да направи единствения у нас нумизматичен музей. След ремонта сградата, комбинация на елементи от неокласицизъм и готика, ще възвърне първоначалния си облик.

След получаването на специално разрешение от Министерството на културата през 2008 г., фондацията основава “Нумизматичен Музей Русе”, който досега е организирал над 30 изложби в България и три в чужбина.

„Някои от колекциите, които притежаваме, са най-богатите и пълни в света“, разказва директорът на музея проф. Димитър Драганов. Сред тях са колекциите „Монети на римската колония Деултум“ и „Монетите на скитските царе“. Музеят притежава и археологическа колекция.

Постоянната колекция на музея ще бъде показана по иновативен начин, ще има особен акцент върху образователните програми за ученици, работилници, библиотека, магазин с различни предмети и книги, свързани с нумизматиката, кафене, зали за гостуващи изложби, виртуален музей, както и конферентна зала.

„Вярваме, че музеят ще се превърне в културен център, в музей от национално значение“, споделя Надежда Розева, директор на фондация „Братя Бобокови“.

 

Share Button