image #1През януари 2014 Пласидо Доминго ще навърши 73, но талантът и енергията му са непокътнати. Световните медии никога не са крили възхищението си и съвсем непреувеличено продължават да го наричат Краля на операта, „истински ренесансов човек“ и „най-великия съвременен оперен артист“. За концерта си в София в „Арена Армеец“ на 14 февруари 2014 г. Кралят на операта е поканил две изключително талантливи сопрано певици – Ейнджъл Блу и Микаела Оестел. И двете са участници в програмата за млади артисти, организирана от Пласидо Доминго.

Прочутият тенор е организатор на един от най-престижните конкурси за млади оперни таланти в света – Опералия. През 2010 година този конкурс, провел се в Ла Скала, Милано е спечелен безапелационно от Соня Йончева, едно от най-обещаващите оперни дарования в България.

Американското сопрано Ейнджъл Блу, което ще се изяви на сцената на Арена Армеец на 14 февруари, се отличава с блестящи височини, „опушен” среден регистър и красив тембър. Ейнджъл е доказала таланта си на международната сцена и е носител на редица музикални награди. Певицата е магистър по музика, специалност оперно пеене от Калифорнийския университет, Лос Анджелис. Ейнджъл Блу е участник в програмата за млади артисти на Пласидо Доминго. През 2011 г. младата певица е част от турнето на Пласидо Доминго, включващо редица концерти в САЩ и Европа, и спектакли в Оман и Пекин. През сезон 2013 – 2014г, програмата на Ейнджъл Блу включва ролята на Мюзета от операта „Бохеми“ на Пучини на сцената на Английската национална опера, ролята на Лулу от операта „Американката Лулу“ на фестивалите в Брегенц и Единбург, рецитал концерт в рамките на сериите Розенблат в Уигмор Хол, концерти със Симфоничните оркестри на Санта Барбара и Синсинати с творби от Верди, и предстоящ дебют на сцената на операта в Чикаго.

Микаела Оесте притежава магистърска степен по музика и също е част от престижната програма за млади таланти на Пласидо Доминго. Сезон 2013-2014 г. започва с дебюта на певицата в операта на Монте Карло с ролята на Луси в произведението от Джан-Карло Меноти – „Телефонът“ и на сцената на „Карнеги Хол“ с Американския симфоничен оркестър. Микаела Оесте партнира на Пласидо Доминго в редица негови концерти, включително в Южна Корея и Гърция, а през 2014г. ще излезе и на сцената в „Арена Армеец“.

Диригент на предстоящия концерт на Пласидо Доминго в София е Джорди Бернасер. Роден през 1976г., той е сред младите дарования в класическата музика, завършил Консерваторията във Валенсия и специализирал в периода 2000-2004 в Музикалната консерватория във Виена. Дж. Бернасер работи с най-големите диригенти на нашето съвремие. Той е бил втори диригент и асистент на величия като Зубин Мета, Валери Гергиев, сър Андрю Дейвис и други. Берснер дирижира множество постановки в Испания, операта „Кармен“ в престижния театрално-оперен комплекс „Великият театър на Варшава“ и др. Той работи с редица европейски оркестри, а ангажиментите за предстоящия сезон включват концерти с Берлинския камерен оркестър, Испанския национален оркестър и Оркестъра на операта в Лос Анжелис.

Пласидо Доминго е роден през 1941 в Мадрид. Семейството се мести в Мексико, когато той е на 8 години. В Консерваторията първоначално учи пиано и диригентско изкуство, но не след дълго е забелязан и вокалният му талант. Когато е на 18, прави своя дебют с малка роля от Риголето в Мексиканската Национална опера. А първото си изпълнение на водещ тенор (Алфредо от Травиата) прави 2 години по-късно в Монтерей. След три сезона в Израелската Национална опера в Тел Авив, където изнася 280 представления в 12 различни роли, през 1965 той започва своята голяма международна кариера и оттогава до сега той не спира да се изявява на най-големите и престижни световни оперни сцени.

В биографията си Пласидо Доминго има 140 роли – повече от всеки друг тенор в историята на музиката. А съвсем наскоро той добави в списъка и водещите баритонови роли от Риголето, Simon Boccanegra, Травиата, Набуко и Жана ДАркна Верди. Световният оперен феномен е не само един от най-обичаните и вдъхновяващи артисти, но също и многоуважаван диригент и оперен деятел.

Доминго има студийни записи на над 100 оперни произведения, компилации с арии и дуети и оперни антологии. За своята изключителна работа през годините той е награден с 11 ГРАМИ статуетки и 2 Латино ГРАМИ-та.

През 1990 Пласидо Доминго, Хосе Карерас и Лучано Павароти представят пред света ТРИМАТА ТЕНОРИ. Идеята се ражда спонтанно, но тримата велики гласове и изпълнители стават истински фурор и привличат огромна нова публика към оперното изкуство.

През 2012 ЮНЕСКО го обявява за свой посланик на добра воля – признание за неговата „невероятна артистична кариера, неизмеримо голямата му подкрепа към младите музикални таланти, както и за отдадеността му към ценностите и идеалите на ЮНЕСКО“.

През 2011 година, освен своя 70-годишен юбилей, Доминго отбелязва 50 години на сцената като оперен певец, а също и 40-годишнината от неговия дебют на сцената на Ковънт Гардън. Въпреки тази забележителна кариера легендарният изпълнител не показва признаци на умора. Графикът му за 2014 година остава натоварен с много изпълнения на сцена, едно от които ще бъде пред софийска публика.

Пласидо Доминго продължава да е звездата на големите оперни сцени в целия свят. В края на сезона 2010-2011, след 15 години на поста Генерален директор на Националната опера във Вашингтон, Пласидо Доминго се оттегли от позицията, а в момента е Генерал директор на операта в Ел Ей.

Билетите могат да се закупят в мрежата на Eventim, включително Германос, Пикадили и Техномаркет.

Share Button