Съжаляваме, този текст е наличен само на Английски (Сащ). For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

uchilishteМлади българи решават да направят училище сред природата. През 2006 година те превръщат стара сграда в родопското село Гудевица в читалище „Бъдеще сега“. Там те създават база и инфраструктура, където ученици и младежи чрез различни програми учат сред природата. За идеята и целта на уникалното училище разказа Теодор Василев от читалище „Бъдеще сега“:

„Целта на това читалище е да развива неформално образование с извънкласни занимания основно сред природата и да помага на деца и младежи в естествена среда да учат и да се развиват. Има много програми, чрез които учениците да разнообразяват и да учат по-лесно и чрез игра образователния материал, който им се предлага в училище или университета. От друга страна те могат да учат повече неща за себе си, как да работят в екип, как да развиват лидерски и социални умения, които са много важни за реализацията им на пазара на труда и в живота изобщо.
В „Училище сред природата“ поставяме децата в много ситуации, които да са предизвикателни, сложни, да изискват екипно взаимодействие, за да бъдат решени. Ние имаме земеделска и билкова градинки в Гудевица. По всички програми, които имаме, се провеждат активности в тези градинки. Фактически чрез работата със земята и с градината можеш да учиш почти всички предмети, които се учат в училище. Говорим за математика, физика, химия, биология, география“.
От страна на читалището се правят лагери по различни програми с партньори и младежки обмени.
Създателите на читалището много държат на връзката с местните хора в този все по-обезлюдяващ район на страната ни:
„В нашето село сме единствените млади хора, около нас вече има напълно обезлюдени села. Осигуряваме работа през годината поне на 10 човека от Гудевица и селата около нас и оживяваме района. В самите ни програми доста често наблягаме на части от фолклора, легенди, приказки, родопския диалект, някои местни начини на приготвяне на храна като месене на хляб“.

Народно читалище „Бъдеще сега“ в село Гудевица е обединило екип от професионалисти, изобретатели на иновации в сферата на неформалното образование, които работят успешно за доброто образование на децата.

Share Button