Paolo Sorentino

Почитателите на естетското кино „с дъх на Фелини” и атмосфера на аристократичния Рим ще видят за първи път на роден екран един от европейските претенденти за „Оскар” – най-новата творба на италианеца Паоло Сорентино с поетичното име „Великата красота/ The Great Beauty”.

Удостоен с десетки награди и номинации от множество международни кинофоруми, между които и номинация за „Златна палма” от Кан 2013, филмът на Сорентино ще се срещне и с българската публика – единствено в рамките на София Филм Фест през март!

Този филм е за отлитащото време и за онези часове и дни, които се оказват пропилени в живота ни, – споделя режисьорът. – Отминалото време се превръща в бреме и тежестта на живота ни изморява. Но все пак, по някакъв начин успяваме да дарим с достойнство отредените ни дни… Героите във филма всъщност нямат определена дестинация, до която да стигнат – хората просто се носят из реалността. Очевидно, те винаги са все на едно и също място. Те не отиват никъде. Въпреки това, главният герой, несъзнателно се движи в една точна определена посока – на среща с най-важния момент от миналото, срещата с любовта на живота му в неговата младост…

Вторият филм на италианския режисьор, който ще могат да гледат зрителите на София Филм Фест през 2014 година, е „Последствията от любовта / The Consequences of Love” (2004). Независимо, че в заглавието на филма става дума за любов, това е един разказ за хазартни страсти, в който главният герой няма никакво намерение да застане на страната на губещата кауза. Тита Ди Джироламо (отново любимият на Сорентино актьор Тони Сервило) е 50-годишен сицилианец, който от дълги години пребивава в хотел в безименен град в италианската част на Швейцария. Скрит далеч от външния свят и отделен от семейството си, той се е покрил в анонимност. Любимото му занимание е да прекарва ден след ден в бара на хотела, решавайки кръстословици. Тита не говори с никого, а на лицето му няма и следа от емоция. Всичко се развива в еднообразна монотонност до момента, в който в стаята на Тита се появяват двама наемни убийци – това е началото на поредица от неочаквани обрати, последвани от зашеметяващо трагично-комичен финал. Филмът „Последствията от любовта” е харесван от критиката не само заради нетрадиционния разказ, но и заради модерната си визия и фънки трип-хоп саундтрак.

Програмата, посветена на Сорентино, включва и първият му англоезичен филм – „Това е мястото! / This Must Be The Place” (2011), създаден в сътрудничество с колегата му сценарист Умберто Контарело.

В елегантно разказаната история Паоло Сорентино разисква цял куп важни житейски теми като семейните отношения, идентичността, междуличностните връзки, помирението, войната, отмъщението и любовта през призмата на интригуващия портрет на главния герой, поел на пътешествие, което да го отведе към по-пълно разбиране на собствения, вътрешен свят. Този филм е удостоен с наградата на журито от кинофестивала в Кан през 2011, както и с шест награди „Давид на Донатело”, между които за най-добър сценарий, операторска работа, музика и грим.

Паоло Сорентино е роден на 31 май 1970 г. в Неапол, Италия. Той е режисьор и сценарист, известен с филмите „Великата красота” (La grande bellezza, 2013), „Това е мястото!” („This must be the place”, 2011), „Il Divo: La Vita spettacolare di Giulio Andreotti” (2008), „The Family Friend” (2006), „Последствията от любовта” („The Consequences of Love”, 2004), „One Man Up” (2001). Паоло Сорентино е щастливо женен баща на две деца. Бил е член на журито на Международния филмов фестивал в Локарно през 2008 г. Сорентино председателства журито в секция „Особен поглед” на кинофестивала в Кан през 2009 година. Италианският режисьор е бил председател на журито на филмовия фестивал в Торино през 2012 г.

Филмите на Сорентино се представят на София Филм Фест в партньорство с Италианския културен институт в София.

Share Button