операНавярно за пръв път в света опера „Мантията“ ще бъде представена на шлеп – истинското място на действие на любовната история, както е била замислена от Джакомо Пучини.

Това ще се случи по време на първото издание на летния фестивал „Крепост на вековете“ от 4 до 13 август във Видин, разкри създателят на идеята акад. Пламен Карталов.
В красивия крайдунавски град вече са изградени 3 сцени за спектаклите на Софийската опера и балет – на шлеп във водите на реката, в единствения у нас изцяло запазен средновековен замък Баба Вида и пред Стамбол капия – една от портите на крепостната система Калето.
На шлепа ще се играят две едноактни опери „Мантията“ и „Джани Скики“ (4, 5, 6 август). Балетът ще се изявява в централната градска част, на площада пред Стамбол капия, където ще бъдат изпълнени „Лебедово езеро“ (11,12 август) и „Зорба гъркът“ (13 август).
През деня на 4, 5 и 6 август около и вътре в крепостта Баба Вида на няколко площадки пък ще има детско представление – „Шегобишко на Острова на чудесата“ с музика на композитора Георги Костов.
Събитието ще даде нов културен импулс на северозападния край, който ще раздвижи и икономиката, коментира акад. Карталов – един от пионерите на културния туризъм у нас. Кметът на Община Видин Огнян Ценков апелира тя да не бъде квалифицирана като най-бедната у нас. Това е клише и вече не е вярно, а хората там са жадни за изкуство, изтъкна той. Част от средствата за проявата са от бюджета на общината, останалите – от спонсори.
През август регионът ще привлече меломани и от съседните Сърбия, Румъния и други европейски страни, още повече, че „Крепост на вековете“ ще съвпадне с второто издание на „Опера на върховете“ на Белоградчишките скали – фестивал, който миналата година набра страхотна популярност и сега билетите за него са почти разпродадени, отчете кметът на Белоградчик Борис Николов.опера
В програмата от 21 юли до 6 август ще бъдат показани „Набуко“ и „Дон Карлос“ от Верди, „Тоска“ и „Мадам Бътерфлай“ от Пучини, „Пепеляшка“ от Росини, балетите „Зорба гъркът“, „Кармен – рапсодия в синьо“ и „Дон Кихот“. Спектаклите ще са от 20.00 ч. в първия двор на крепостта. Ново предложение е и специалното събитие посещение на пещерата Магура за необикновения спектакъл пърформанс „Вагнер Магура: богове, великани, джуджета и валкюри“.
Той е с продължителност час и двадесет минути и е планиран за 21, 22, 23, 27, 28, 29, 30 юли от 11.00 ч. Първата му част е във входа на пещерата, втората – в концертна зала, а третата – на изхода на пещерата. Местата на събитията са с отлична акустика и оперните артисти ще пеят без микрофони, увери акад. Пламен Карталов. За връзка между фестивалните локации е осигурен автобусен транспорт.
Share Button