SG-chainlink.jpg

Тази вечер фестивалът Sofia MENAR ще дари приходите от прожекцията на филма „Когато слоновете излязат на война, страда тревата” в Дома на киното на Центъра за бежанци в Овча купел. Със средствата от продадените билети ще бъдат закупени учебни помагала и канцеларски материали, за да продължи учебният процес в центъра.

Филмът „Когато слоновете излязат на война, страда тревата” успява да запечата конкуриращите се импулси между противниците на режима на Асад, още с появата на Сирийската революция. Филмът служи като ранен обзор на задаващата се бежанска криза в Сирия, както и подчертава важни стратегически дебати, които до ден днешен играят ключови роли за тези, които се опитват да устоят на режима. Повече от две години в кървава гражданска война, с над сто хиляди жертви, нестихващият конфликт в Сирия се превърна в микрокосмос на политическото напрежение в Близкия изток и оставя неприятно отражение на света като цяло. На фона на Арабската пролет и сложната политика на региона, този филм има за цел да пресъздаде, посочи и проучи сирийския конфликт чрез живота на цивилни граждани – убити, излъгани и пренасочени към мизерния живот на бежанските лагери.

На 23 януари Sofia MENAR съвместно с Форума за арабска култура организират дискусия на тема: „Конфликтът в Сирия – на улицата и в изкуството“. Събитието ще се проведе от 19.00ч. в Червената къща.

 

Share Button