Регионалният исторически музей – София, познат още като Музея за история на София, е сред най-привлекателните места, които могат да бъдат посетени в столицата. През 2018-а той ще отпразнува своята 90-а годишнина. Постоянната му експозиция, с адрес пл. „Бански“ 1 (сградата на бившата Централна минерална баня), е разположена в осем зали, други две зали са предвидени за временни изложби.

Подхождайки ретроспективно, музеят, чиято мисия, призвание и привилегия е да съхранява културно-историческото наследство на столицата, е основан през 1928 г. Оттогава броят на притежаваните експонати постоянно нараства, като понастоящем възлиза на над 120 хил.

Най-новата му постоянна експозиция бе открита тържествено в Деня на София – 17 септември 2015 г. Хронологично разходката започва от зала „Наследството на древността“ с находки, открити при проучването на многобройните археологически обекти на територията на града от 1952 г. насам. Сред акцентите е възстановката на праисторическа къща, както и изящният стъклен съд тип Ваза Диатрета, единственият засега открит на територията на Сердика. В зала „Силата на духа“ са представени достиженията на православната християнска култура и изкуство.

Останалите зали приковават вниманието към различни епизоди от историята на Третото българско царство. Впечатление сред експонатите правят: „Златната каляска“; бюрото на княз Фердинанд, подарено му от Ото фон Бисмарк; възстановката на вестникарски павилион и колона за афиши; автомобилът Мерцедес от 1905 г. и др.

В Музея се съхранява и оригиналът на герба на столицата. Елементите в него, съобразно своята символика, далеч не са случайно подбрани. Върху щит са поместени изображение на градската богиня, църквата Света София, планината Витоша и Аполон Медикус. В центъра има лъв, заимстван от медальон, намерен при разкопки на хълма Трапезица във Велико Търново като стремеж да се демонстрира приемственост с Втората българска държава.

Билетът за посещение на постоянната експозиция за лица над 18 г. е 6 лв, безплатно е за деца до 7 г., а за ученици, студенти и пенсионери – 2 лв. Билетът за лица над 18 г.за посещение на постоянна и временни изложби е 8 лв. Предлагат се и семейни билети, комбинирани билети и беседи на български или чужд език.

Освен постоянната експозиция, музеят управлява и редица филиали, достъпни за посещение: археологическото ниво на базиликата „Света София” (ул. „Париж“ 2), гробницата на княз Александър I Батенберг (бул. „Васил Левски“ 81), археологическият парк „Западна порта на Сердика (между ул. „Георг Вашингтон“, ул. „Княз Борис I“, ул. „Пиротска“ и бул. „Тодор Александров“), Източната порта на Сердика (в подлеза между Президентството и Министерския съвет), Триъгълната кула на Сердика с прилежащото галерийно пространство (бул. „Княгиня Мария Луиза“ 16) и др.

Догодина Регионалният исторически музей – София отбелязва своята 90-годишнина. Всички изложби и събития ще преминат под знака на големия празник, а посетителите ще се радват на прекрасни изненади, които тепърва ще бъдат разкривани.

Share Button