Тази година Плевен чества редица юбилей – 140 години от Плевенската епопея през 1877 г., 110 години от създаването на Военноисторическите музеи – първата мемориална музейна структура в България след Освобождението, 40 години от изграждането на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” и 10 години от откриването на паметника – конна статуя  на ген. Скобелев.

Плевен става известен на европейската и световна общественост в хода на Руско-турската война 1877-1878 г. с петмесечната Плевенска епопея през 1877 г., която има решаващо значение за военната кампания и за края на Руско-турската война, започнал с освобождаването на Плевен на 28 ноември /10 декември/ 1877 г.

Военноисторическите къщи музеи, паркове и паметници, посветени на тези събития, превръщат Плевен в град-музей. Сто години след паметната битка за освобождението на града на бившето бойно поле, където се сражава отрядът на легендарния ген. Михаил Дмитриевич Скобелев, е издигната Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”.

Регионалният военноисторически музей – Плевен представлява действаща единна структура от 8 музея с 12 постоянни експозиции – 9 в музейните зали и 3 външни, в мемориалните паркове. Това са Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, Парк-музей „Ген. М. Д. Скобелев”, четири къщи-музеи с мемориални паркове и паметници – „Цар Освободител Александър ІІ”, „Велик княз Николай Николаевич” и „Негово Кралско Величество Карол І” – Пордим, „Стоян и Владимир Заимови”, три мавзолея – Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец” – Плевен, Румънски мавзолей – Гривица, Мавзолей-Костница в Скобелев парк-музей, както и 238 паметника – 166 исторически обекта и 72 землени укрепления, свързани с Руско-турската война, от които 207 са паметници на културата с национално значение.

Тази музейна структура е неразделна част от градската среда със знакови за Плевен и региона „места на паметта” и с ясно послание към бъдещето за опазване и съхраняване на националната идентичност, на историческото и културно наследство. Всички тези музеи продължават да привличат интереса на посетители от цял свят, както при откриването си в началото на ХХ в., така и днес – в отговор на динамиката на съвременното развитие и предизвикателствата на новото хилядолетие. Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” не само се е утвърдила като символ на града и региона, но е и техен културен и духовен център.

 

 

Share Button