Ненадминатият майстор на шпионски романи Джон льо Каре се завръща на 14 октомври с трескав, изтъкан от съспенс трилър за мръсни пари и още по-мръсна политика!

Izmennik-po-vkusa-ni„Изменник по вкуса ни“ (превод: Венцислав В. Венков, стр. 348, цена 16 лв.) ни среща с влюбената двойка идеалисти Пери и Гейл, докато са на почивка в луксозен курорт в Антигуа. Там те неволно се запознават с руски олигарх, перач на пари, който ги въвлича в пъклените си планове за предателство и бягство. Така безхитростните романтици се превръщат в пионка в една смъртоносна игра, чийто изход зависи от победителя в суровите междуособни битки на британските тайни служби.

В продължение на близо половин век безграничното въображение на Джон льо Каре хипнотизира милиони читатели и зрители по всички краища на света. Залавяйки се за внушителни теми като механизмите на Студената война, горчивите плодове на колониализма и размириците в Близкия изток, писателят „изобрети“, обогати и преоткри шпионския трилър, маркирайки жанра с брилянтно заплетени фабули и психологическа сложност.

Книгата

Двама влюбени си почиват на карибски остров, където случайно се запознават с тайнствен руски олигарх, специалист по пране на пари. Той търси контакт с британските разузнавателни служби, за да им продаде тайните си и след това да се укрие, тъй като негов близък приятел е убит от руската мафия. Следват типични за стила на Льо Каре перипетии и интриги в Лондон, Париж и швейцарските Алпи, за да се стигне до неочакван и разтърсващ финал.

Книгата попада в класацията за бестселъри на „Ню Йорк Таймс“ още през първата седмица след излизането си, а вестник „Вашингтон Поуст“ пише: „Ако някой тази година е написал по-добър трилър, нека ни го покаже“.

Авторът

Джон льо Каре (р. 1931 г.) е литературният псевдоним на Дейвид Корнуел – едно от най-големите имена в света на шпионския трилър. Романите му се отличават с високата си литературна стойност и в тях авторът разглежда основни морални ценности през призмата на патриотизма, шпионажа, целта, оправдаваща средствата. Льо Каре се прочува като върхов майстор на елегантния стил, умело заплетената фабула и остроумния диалог. Той познава отвътре света на шпионажа и достойно продължава вековната традиция, поставена още от Кристофър Марлоу и доразвита в наши дни от Греъм Грийн, Съмърсет Моъм и Джон Диксън Кар.

Share Button