Над 5000 фолклорни изпълнители от цяла България ще се представят от 15 до 17 юли 2016 г. на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“. Събитието се запазва като най-притегателният и най-мащабният фолклорен форум у нас – народен и национален в истинския смисъл на думата.

4 516 са участниците , които ще се изявят във фолклорния конкурс тази година. На Роженските поляни ще се надпяват фолклорни изпълнители от 168 певчески групи и 29 ансамбъла, а танцовите състави ще са 63. 140 индивидуални изпълнители ще представят песни и свирни от различните фолклорни области на страната. 7 оркестъра са заявили желание за участие в конкурса. 17 са обичаите, чиято сценична възстановка ще припомни богатството на традиционната ни култура.

На четирите сцени ще се представят групи от 207 народни читалища – най-старите културно-просветни институции, които са опазили до наши дни обичаите, традициите и духовните ценности на българския народ. Ще участват и формации от детски градини, училища, пенсионерски клубове, организации на хора с увреждания и др.

Най-малкият участник на сцена ще бъде Виктория Петрова – на 3 години от с. Зафирово, обл. Силистра, която е индивидуален изпълнител на народни песни. Най-възрастният участник на „Рожен-2016“ ще е 85-годишният Стою Чонгаров от оркестър „100 каба гайди”.

Оркестрите „101 каба гайди”, „100 каба гайди“ и още стотици други гайдари, и тази година ще огласят Роженските поляни, за да се случи отново т.н. „Чудо на Рожен”.

Над 5000 ще са общо участниците на сцените, заедно с изпълнителите при откриването на събора и вечерните концерти, които ще демонстрират таланта и възможностите на българското песенно и танцово изкуство, чиито корени са в неизчерпаемия роден фолклор.

В първата вечер на събора, 15 юли, ще е гала-спектакълът „Роженски звездоброй“ с участието следните фолклорни изпълнители: Володя Стоянов, Нелина, Валя Вълкова, Бинка Добрева, Пепи Христозова и оркестър „Плам“. В Родопската вечер на 16 юли на сцената ще излязат Валя Балканска, Петър Янев, прочутите 101 кабагайди, Фолклорен ансамбъл „Родопа“, Савка Сариева, Румен Родопски, Златина Узунова, Николай Славеев, Фанка и Младен Койнарови, Фамилия Илчеви, Севда Симеонова, Димитър Керемедчиев, Виевска фолк група и др.

Пъстротата на родния фолклор ще бъде съчетана с експозиции на национални и регионални музеи, етнографски сбирки, изложение на занаяти, аромата на чевермета и традиционни ястия, изложения на месни и млечни храни от фермата и на горска техника, конни атракции, народни веселби и нестинари.

Роженските поляни ще бъдат украсени с още по-голямо българско знаме с размери 26 х 300 м. и обща площ 7 800 кв.м.

В трите дни на събора ще има индивидуални надигравания, исторически възстановки, а от 13,00 ч. всички присъстващи ще могат да се хванат на Голямото роженско хоро.

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен-2016“ се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ и Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“, в партньорство с община Смолян и подкрепата на общините Чепеларе, Баните и Девин и на Министерство на туризма.

Роженският събор бе възстановен и обновен след 9-годишно прекъсване и се превърна в събитие №1 за 2015 г., посетено от над 350 000 души. Амбицията на организаторите е съборът да се утвърди като най-мащабният форум на българския дух, традиции и фолклор.

Programa_Rozhen 2016

фолклорни изпълнители

фолклорни изпълнители

фолклорни изпълнители от Роженския събор

Още за Съроб на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2016 на www.rozhen.bg

Share Button