perperikon-bulgariaОт културен туризъм в България може да се печели и това доказват приходите на Перперикон. Над 200 000 лв. са спечелени само от билети и паркинг за Перперикон през 2016 г. Това съобщи вчера топархеологът проф. Николай Овчаров, който от години проучва обекта. Българският Индиана Джоунс отчете рекордна посещаемост на Скалния град.

До началото на април тази година само от билети са постъпили почти 10 000 лв.

Богатото наследство на Източните Родопи и това лято ще е обект на археологически проучвания. Работата на Перперикон ще продължи. Там бе разкрита най-голямата раннохристиянска базилика на Перперикон – в южния квартал на Скалния град.

Тя е 35-метрова църква, с широчина 15 метра, с колони и украса.

„Датирана е от втората половина на 5 век и ни показва огромното значение на Перперикон през този период. С оригинални камъни и зидове този обект ще бъде едно от привлекателните места на Перперикон“, обясни проф. Николай Овчаров, ръководител на екипа. Той уточни, че интересът това лято ще бъде насочен към проучванията на зоната около базиликата.

„Трябва да разберем дали тя е самостоятелна църковна сграда, или е част от цялостен комплекс. Идеята е чрез сондажи да се проучи цялостната структура на Южното подградие.

Екипът ще работи три месеца – от средата на юни до първата десетдневка на септември. Държавата е отпуснала 180000 лева. Община Кърджали също участва във финансирането на разкопките с 50 000 лева. Част от парите ще бъдат насочени за консервация на Акропола на Перперикон.

Започват и археологически разкопки на средновековна църква край село Добромирци, област Кърджали, като една от хипотезите е, че в този район е бил заточен патриарх Евтимий след падането на Търново.

Share Button