Съжаляваме, този текст е наличен само на Английски (Сащ). For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

02СтефанНесебър е сред най-древните и живописни градове в Европа, който освен с море и романтика, привлича с богатото си културно наследство. През над 3000-годишното си съществуване той е пресечна точка на различни цивилизации. Наричат го „енциклопедия“ на християнското църковно строителство. Според легендата на този малък къс земя е имало 42 църкви. Днес до нас са достигнали 12 от тях. Старият град е обявен за архитектурно-исторически резерват през 1956 г. През 1983 г. ЮНЕСКО го включва в Списъка на паметниците на Световното културно наследство.
За вековната история на Стария Несебър свидетелстват множество археологически находки. Голяма част от тях са изложени в Археологическия музей на Несебър. Богата колекция от керамични съдове и теракоти, каменна пластика и надписи, златни накити от некропола и ценна иконна сбирка разказват за развитието на града по времето на траките, гръцките колонисти, Римската и Византийската империи и българската държава.
Освен Археологическият музей туристите могат да посетят още 6 музейни обекта, които са част от Музей „Старинен Несебър”. Това са Етнографския музей, както и църквите „Св. Стефан“, „Св. Спас“, „Христос Пантократор“, „Св. Параскева“, „Св. Йоан Кръстител“.
Една от най-старите църкви, построена още през Х век и впоследствие многократно преустройвана, е църквата „Свети Стефан”. Изографисана през 1599 г., тя и днес впечатлява с високохудожествените си стенописи. Над 1000 фигури в 258 композиции разказват живота на Христос и Богородица. В църквата са запазени още оригинален по стил рисуван иконостас от края на ХVІ в., както и резбован архиерейски трон и амвон от края на ХVІІІ в.
Друга църква със запазени стенописи е „Свети Спас”, построена през 1609 г. със средствата на богат несебърски гражданин. През ХVІІ век тя е изографисана, а в пода й дълги години се е съхранявала надгробната плоча на византийската принцеса Матаиса Кантакузина Палеологина, която сега е изложена в Археологическия музей.
В центъра на Стария Несебър се намира един от най-добре запазените храмове от Средновековието – „Христос Пантократор”. Строена през ХІІІ-ХІV в., тя е една от най-забележителните и най-добре запазени средновековни църкви в Несебър, типичен представител на живописния стил в църковната архитектура. Сега в църквата е уредена фотоизложбата „Несебър и заливът в стари карти (от ІV до ХІХ век)”.
Също през ХІІІ-ХІV в. е построена и църквата „Св. Параскева“. Наскоро тя бе реставрирана по проект „Вяра в Несебър“. Сега в нея е уредена изложбата „Спасени стенописи от несебърски църкви“. Тук са показани за първи път свалени стенописи от съборената несебърска църква „Св. Георги Големи“.
По проект „Вяра в Несебър“ беше реставрирана и вече е отворена за посетителите и още една църква – „Св. Йоан Кръстител“. Строената през Х в. църква е типичен представител на прехода от скъсената базилика към кръстокуполна църква. Работата по реставрацията й даде възможност да се установи, че тя лежи върху основите на късноантична трикорабна базилика от VI в.06SvStephan
Обиколката на Стария Несебър няма да е пълна, ако не се разгледа и експозицията на Етнографския музей, разположена във възрожденската къща на Москояни , построена през 1840 г. Уредената тук изложба „Старият Несебър“ разказва за живота от XVIII до началото на XX век, за поминъка и бита на хората, живели тогава.
Музей „Старинен Несебър“ предлага екскурзоводско обслужване, панорамни обиколки, както и различни комбинирани билети за посещение на два, три, пет или на всички седем музейни обекта.

Share Button