магиятаМагията на Слънцето бавно се спуска на запад.

Магията Пурпурните му лъчи нежно галят спокойните води на Дунава. Плисък на вълна. Крясък на птица.
А на стръмния хълм на древната река се извисява Тутракан – достолепен и горд с хилядолетната си история, неповторим с културата и традициите си.
Пътнико, отбий от пътя си и поспри. Докосни се до магията и очарованието на този малък град. Започни разходката си от античната римска крепост „Трансмариска”, издигната като страж на дунавския бряг.
Повърви по калдъръмената улица на Рибарската махала, съхранила в автентичен вид с мрежите, лодкарските работилници и къщи поминъка на тутраканските рибари.
Познанията си за риболова обогати в Етнографския музей „Дунавски риболов и лодкостроене”, приютил бита и духа на рибаря от древни времена до днес.
Не пропускай Теодоровата къща – перлата на архитектурата в Тутракан, в която се помещава Историческият музей с богатата си колекция.
Старата гимназия, адаптирана днес за обреден дом и картинна галерия, ще те впечатли с изключителната си архитектура и интериори с витражи и стенописи, които допълват неизмеримата й красота.
Признателните жители на Тутракан са съхранили паметта на известни личности, свързани с историята и културата на града, както и на героите дали живота си за свободата на родината. Цвете на признателност можеш да положиш на Мемориал „Военна гробница 1916”, Паметник на загиналите във войните, както и пред паметниците на ген. Васил Левски, Панайот Хитов, Таньо войвода, Христо Ботев, ген. Суворов, ген. Пантелей Киселов, Пенка Цанева – Бленика.
Пътнико, смирено помълчи и запали свещица в църквата „Свети Николай”, величествена като катедрален храм с изключителната си архитектура и иконопис. Да се помолиш можеш и в Тюрбето на Сабри Хюсеин (Софта Баба), независимо дали си мюсюлманин или християнин. То предизвиква интерес и със своята специфика, архитектура и мистика.
С красота и спокойствие ще те посрещне Сяновският манастир „Св. Марина”, построен на мястото магията на раннохристиянско селище по времето на Константин Велики. Всяка година на храмовия празник (17 юли) в манастира се стичат богомолци от цялата страна, за да се докоснат до лековитата вода на аязмото, единственото действащо в Добруджа. магията
Научи и за едно от най-старите култови средища, манастирът „Али Баба –Теке” край с. Варненци, макар и от него да е запазена само сградата, където са погребани четиримата духовни водачи през различните епохи на съществуването му.
Пътнико, ако носиш в сърцето си любовта и страстта към фолклора и традициите, ела на Сирни заговезни и на Цветница, за да се насладиш на омаята на добруджанските песни и танци, на звъна на кукерските чанове, на благословиите и наричанията, на автентичните обреди и костюми, пазени ревниво и предавани от поколение на поколение.
Знай, че в началото на юли Тутракан се превръща в столица на кайсията с изобилие от сортове, майсторски приготвени сладкиши и сладка от сръчните тутраканки и с неповторимия аромат на прочутата кайсиева ракия на табиатлии майстори.
В края на юли можеш да се включиш в едно незабравимо и пленяващо магията Дунавско приключение – фестивала „Огненият Дунав”. В продължение на седмица концертите, спектаклите, изложбите, емоциите и изненадите ще изпълнят дните ти тук. Ако притежаваш спортен хъс, участвай в състезанията във водата, част от празника на реката. Ако си кулинар, не пропускай конкурсът за най-вкусно приготвена рибена чорба. Или просто се наслади на звуковото, светлинно и огнено шоу над реката.
Усети по неповторим начин красотата и уникалността на хилядолетния град.
Слънцето бавно се спуска на запад. Туристическа 
Share Button