Посетителите могат да видят обзавеждането на местни къщи от края на ХІХ – 30-те години на ХХ в., като предметите са от фонда на Регионалния исторически музей

 

Временната експозиция „Градски бит – края на ХІХ – 30-те години на ХХ в.” в комплекс „Авшарян” е изградена на тематичен принцип и представя развитието на градския бит в Шумен. Времевите й параметри са обосновани от наличния фонд на Регионалния исторически музей – Шумен, а именно след Освобождението – 30-те години на ХХ век.

Експозиция е разположена на два етажа. На първия етаж, в първата стая е експонирана „Трапезария”, като такава е имало само в къщите на шуменския елит. Представено е обзавеждане с разтегателна маса, обградена с дървени столове, бюфет, умивалня и други.

Във втората стая на етажа е разположена „Гостна”, мебелирана с маса, столове, бюфет, осветителни тела, килими, посуда – сервизи за хранене, прибори и други, украса на помещението – картини и други вещи, пресъздаващи духа на времето. Обособен е и музикален кът с пиано, което напомня и че Шумен е един от първите градове на музиката у нас.

В една от стаите на втория етаж е представена „Спалня” с новите за времето си предмети на бита, а също така и кът за домакинята – тоалетка, огледала, параван и, разбира се, скрин, като културните ценности, с които разполага Регионален исторически музей – Шумен дават възможност именно това да е акцента в този кът от дома. Вградените шкафове/гардероби са даденост в къщата и се използват като естествени витрини, наситени с облекло от посочения период.

В следващата стая от етажа, с културни ценности от фонда на музея е представен „Работен кабинет” на шуменски индустриалец и търговец със съответната мебелировка, отговаряща на положението на виден шуменски гражданин – писалище, пишеща машина, мебели за посрещане на клиенти, закачалка, килим, преспапие, мастилници и други, характерни за времето си предмети.

На същия етаж от къщата се намира и кьошк /отворена, но покрита част на къща/ – естествено затворен и отделен от стаите и коридора, с красива гледка в три посоки, той се използва за почерпка на гостите в къщата. Мебелиран е с предмети, които отговарят на духа на представения период, а на посетителите се поднасят комплиментите на домакините – сладко, кафе, вода, ликьор, които пренасят гостите в духа на отминалата епоха.

Комплексът разполага и с дворно пространство, което е разделено на две и се използва за работа с деца и студенти по различни образователни теми, свързани с българската история.

Пространството е подходящо за различни музикални прояви, организирани от музикалните паралелки на шуменските учебни заведения, а също и от гостуващи музиканти.

Възможни са и представяния на живи картини от Шуменските родолюбиви клубове, свързани с епохата от Освобождението до 30-те години на ХХ век.

 

Share Button