Данъчни ще затварят търговски обекти, ако не издават касов бон, и ще проверяват доходите на собствениците им. При първо нарушение работата ще спира за срок до 14 дни, а при второ – за месец. До момента мярката е приложена към повече от 100 обекта в Бургаско, стана ясно на среща между НАП-Бургас, и представители на туристическия бранш в понеделник.

Основните моменти на тазгодишната лятна кампания на НАП за засилен контрол бяха представени от зам. териториалния директор Кирил Пологов, директора на дирекция „Контрол“ Пенка Жекова и началника на отдел „Оперативни проверки“ Димо Георгиев. Дисциплинирането на бизнеса в сферата на туризма и повишаване степента на доброволно спазване на данъчните и осигурителните закони ще бъдат основните цели на проверките.

В случаите на умишлено укриване на обороти законите ще се прилагат в цялата им строгост, заканват се данъчни.

Ще се правят изненадващи проверки на място на хотелите, които да установяват реалната заетост. Данъчните вече активно проследявали и сайтовете за резервации. Във фокуса на контролните действия ще бъдат още семейните хотели и местата за настаняване от по-малък мащаб по Южното Черноморие.

Ще се обменя активно информация с черноморските общини по отношение заетост на легловата база. Под данъчен мониторинг вече са поставени обекти с традиционно високи обороти през активния летен туристически сезон.

Първите проверки на дискотеки в най- големия ни черноморски курорт Слънчев бряг вече са факт, отчетоха от НАП-Бургас. Засилен ще бъде данъчният контрол и при провеждането на концерти, фестивали и изложения.

Териториалната структура ще събира и данни за луксозни автомобили, имоти и яхти, фирмена собственост, с оглед използването им за лични нужди и начисляването на данък уикенд. Данъчни и хотелиери се обединиха около идеята, че никой няма полза от затваряне на търговски обекти по време на активния летен туристически сезон, но за да не се случва това, данъчното и осигурителното законодателство трябва да се спазва.

Share Button