nevskiКогато самолетите се снижават, за да кацнат на летище София, нетърпеливите пътници зад прозорците виждат първо позлатените кубета на „Св. Александър Невски”. Катедралният патриаршески храм се намира в центъра на столицата в непосредствена близост до старинната църква „Св. София”, Народното събрание, Българската академия на науките, Синодалната палата, Националната галерия за чуждестранно изкуство и Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Издигнат на най-високото място върху площ от 3 170 квадратни метра, повече от век „Св. Александър Невски” е символ на националните български въжделения за народна свобода. Като монумент той е най-големият православен храм на Балканския полуостров.

Основният камък е положен през февруари 1882 г. – пет години след края на Руско-турската освободителна война /1877-1878/. Градежът е замислен като символ на вечна благодарност и почит в памет на хилядите български, руски, румънски, фински и гръцки войници, дали живота си за освобождението на България от османското иго. По тази причина е от малкото храм-паметници, увековечаващи подвига на национални и интернационални герои. Проектът е дело на руските архитекти Богомолов и А. Померанцев.

След дълъг подготвителен период истинското строителство започ-ва в началото на ХХ век и завършва през 1912 г. Използването на много и различни архитектурни форми с разнообразни скулптурни детайли не нарушава единството в ансамбъла. В храма има общо 18 полилея, 8 полилейни кандила, свещници и подсвещници, израбо-тени в гр. Мюнхен от медна сплав с двойна позлата. Най-големият от тях, който се спуска от височина 27 метра пред иконостаса, тежи около 2 000 килограма и със своите 136 електрически свещи сим-волично напомня светлината, изпратена от Бога над света. Цялата вътрешна украса е дело на български и руски художници с висок професионализъм. Тържественият звън на най-голямата храмова камбана за първи път отеква над София през 1913 г. И до днес при хубаво топло време тя се чува на 30 км. околовръст.

Паметникът носи името на св. Александър Невски, вдъхновител и патрон на руското войнство по време на Руско-турската война. Името на младия победител от ХІІІ век не е избрано случайно – то покровителства всички войници, дали живота си за освобождението на страната.

Освещаването на храм „Св. Александър Невски” се прави през 1924 г. в присъствието на многоброен народ. С него се поставя началото на редовните богослужения, в които на празници участва смесен хор. Акустиката на храма е изключителна и подсилва молитвеното вълнение по време на литургиите.

По архитектура, размери, украса днес „Св. Александър Невски” се нарежда сред най-известните паметници от този вид в света. На 4.01.1953 г. Българската православна църква провъзгласява храма за Патриаршеска катедрала. През 1964 г. криптата, първоначално предназначена за пантеон на именити българи, е превърната в изложбен салон за икони, щампи, графики и приложно изкуство.

Посещението на „Св. Александър Невски” се включва в програмата на всички чуждестранни туристически групи, пристигащи в страната. В празнични дни камбаните бият тържествено, като вплитат посланието на благата вест с надеждата на душите за вечен живот в небесното царство.

Share Button