Постоянно актуализиращ се „списък на тревогите“ е в основата на Hyster – новото заглавие в ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс. Премиерните представления са на 26 и 27 май от 19.30 ч., съобщават от НДК.
Ана Табакова, Анна Манолова и Васил Читанов участват в спектакъла на Младен Алексиев. Сценографията и костюмите са на Златна Михайлова, музиката – на Калин Николов.
Hyster е спектакъл, чието заглавие и последователност на епизодите се решава от алгоритъм в деня на всяко негово представяне пред публика. Hyster е постоянен процес, чиято определяща база е зависима от 40 думи и словосъчетания. Този „списък на тревогите“ получава своя рейтинг в Google News преди всяко изиграване и по този начин определя последователността на сцените. Поради това е малко вероятно структурата на едно представление напълно да повтори предишното, отбелязват от екипа.
Спектакълът е копродукция на Тихо пространство, фондацията СИДЕЯ и ДНК, с финансовата подкрепа на Министерството на културата и програмата „Култура“ на Столичната община, осъществен в партньорство с LINDA, Дерида денс център, Concept Studio, Athlon, the fridge.

Откъс
 

„От там тя писа: В една статия попадам на следния фрагмент: „Романите, в крайна сметка, се оказват деликатни структури, в които една история поставя под въпрос достоверността и реалното съществуване на друга. При все това като че ли техните автори ценят най-високо именно тази свързаност на историите, представяйки ни я като абсолютна стойност. Една безкрайна мрежа е всичко, което им е необходимо, за постигането на смисъл. Всички тези романи са неудържимо центростремителни. Различните истории се преплитат, удвоят и утрояват самите себе си. Персонажите непрестанно провиждат връзки, препратки, сюжети и параноични паралели. Има нещо дълбоко параноично във вярването, че всяко нещо е свързано с всичко останало.“

Share Button