Сгушена в прегръдките на Средна гора, Копривщица е своеобразна столица на българския дух. Тя е родно място на много светли личности – писатели, поети, революционери, общественици, национални герои. Разноцветните й къщи в изящен възрожденски стил с китни дворове, калдъръмените улички, красивите черкви, мостове, чешми пленяват сетивата и привързват към града завинаги. Неслучайно Копривщица е обявена за град-музей и е получила статут на национален архитектурен и исторически резерват с международно значение. Тук се провежда и един от най-мащабните фестивали в Европа – Националният събор на народното творчество, който е в листата на ЮНЕСКО за нематериално наследство.

Някои от паметниците и музеите в града са свързани с Априлското въстание през 1876 г., връхна точка в националноосвободителното движение на България. Именно тук за първи път гръмва пушката, която отбелязва началото му. Това се случва на Калъчевия мост, сега наречен „Първа пушка“, който е сред символите на града.

За героизма на копривщенци ще научите и в къщата музей „Георги Бенковски“, роден дом на апостола на Априлското въстание. Къщата от 1831 г. привлича с архитектурата си, типична за еснафските къщи от Възраждането.

Забележителна е и къщата музей на Тодор Каблешков, известен революционер и автор на прочутото Кърваво писмо, което известява началото на въстанието. Под негово ръководство конакът е превзет и българското знаме се вее от покрива му. Къщата му е сред най-изящните паметници на възрожденската архитектура. Таваните, вратите и долапите са покрити с изкусни дърворезби, а на втория етаж има просторен остъклен салон.  

Интересен архитектурен ансамбъл от три сгради е къщата музей „Любен Каравелов“. В най-старата, от 1810 г., са раждат Любен и Петко Каравелови. И двамата остават в историята на България. Любен Каравелов като публицист, журналист, революционер и писател, а Петко Каравелов като политик – министър председател и министър на финансите.

Втората сграда е стопанското помещение, където се приготвяли прочутите копривщенски суджуци и луканки.

Последна е „лятната къща“ на семейството. Интересен експонат там е печатарската машина, купена от Любен Каравелов през 1871 г. На нея, освен революционни вестници, печатани от Каравелов, Ботев и Левски, след Освобождението е отпечатана и първата българска конституция – Търновската.

За да усетите магията на поезията на най-нежния и талантлив български поет Димчо Дебелянов, загинал за отечеството си в Първата световна война, се потопете в атмосферата на родния му дом, превърнат в музей. В красивата къща със сини стени най-добре ще почувствате духа му.

Шедьовър на късната възрожденска архитектура е и „Лютовата къща“, която е с богата стенописна украса и красиво дърворезбовани тавани. В приземния етаж е уредена постоянна изложба на плъсти – нетъкани пъстри постелки, изработени от вълна, оцветена с естествени багрила. Плъстите са се използвали за килими и като удобна постелка за спане.

Ако искате да се върнете в славното миналото на града, посетете го, когато е ежегодната възстановка на Априлското въстание. Но когато и да дойдете, ще останете в плен на възрожденска Копривщица.

 

Share Button