Създадена да издирва, съхранява и популяризира българското изобразително изкуство сред гражданите на Лудогорието, откакто отваря врати на 22 май 1972 г. Художествена галерия „ Професор Илия Петров” в Разград е културен институт с водеща роля в развитието на града и региона.

Галерията притежава големи колекции от картини на художниците Драган Данаилов, Георги Йорданов, Максим Цанков, Коста Петров, Йордан Петров, някои от които са родом от Разград. В отделни зали е представено творчеството на Максим Цанков и Драган Данаилов, получили художествено образование в академия „Албертина” в Торино, Италия.

Изключително ценни са произведенията на именити български творци, които ХГ„ Професор Илия Петров” съхранява, сред които са Илия Петров, Владимир Димитров – Майстора, Златю Бояджиев, Данаил Дечев, Стоян Венев, Васил Стоилов, Иван Фунев.

Посетители от цял свят привличат и Международната изложба карикатура, Националната изложба „Лудогорие”, Международният пленер „Мистика и реалност”, гостуващите колекции от български галерии, изложбите на съвременни художници, работата с малките художници. В залите на галерията се провеждат и различни събития с обществено значение: церемонии за връчване на награди на дейци на културата и образованието, брачни ритуали и други.

 

 

 

 

Share Button