Пленена от красотата на живописния морски бряг, още при първото си посещение в Балчик румънската кралица Мария решава да остане тук. Така по проект на италиански архитекти през 1924 г. започва изграждането на дворцовия комплекс, съобразно изискването й – сътвореното да не нарушава великолепието на местността.

Първо е построена резиденцията, наречена „Тихото гнездо“. След това са изградени православен параклис, няколко вили, традиционна възрожденска къща, нимфеум, вътрешни дворове в мавритански стил и чешми с изобразени митологични герои. Дворцовият комплекс се превръща в изящно произведение на изкуството, в което се преплитат архитектурни елементи в старобългарски, готически, ориенталски и мавритански стил. Прекрасните градини също носят усещане на различни култури, стилове и вярвания. Така кралицата, последовател на бахайската религия, претворява единството на бога, на вярата и на целия човешки род.

Във вилата, обитавана от кралицата, е уредена изложба на нейни лични вещи, снимки и документи, показани са оригинални картини и икони; антични съдове, открити при археологически проучвания на тракийски могили около Балчик и възрожденско оръжие. Залата, която някога е служила за библиотека, сега е галерия.

Днес в Архитектурно-парковият комплекс се организират разнообразни културни събития и лични тържества.

 

Държавен културен институт                                       

“Културен център „Двореца”                                                   

тел: 0579/725 66

факс: 0579/768 49                                                  

www.dvoreca.com

 

Share Button