za-zemqtaЕкологично сдружение „За Земята“ открива днес уникалната фото-изложба „Боклукът в раницата“ от 16ч. в градинката пред Народния театър. Мястото ще приюти от 17 април до 02 май 2017 г. галерията от 32 архивни кадри, които показват интересни моменти и участници от една от най-емблематичните кампании на „За Земята“. Откритата изложба ще съдържа снимки от далечната 1999 година, когато започва първото високопланинско почистване на сдружението, до последното през изминалата 2016 г.

В изложбата ще бъдат показани кадри изпълнени с емоции, енергия, огромни чували и чист въздух – неизменната част от акциите на сдружението. Желаещите да я посетят ще се запознаят и с идеите на организаторите за стъпки от “Боклукът в раницата” до “Без боклук”.

Всяка година стотици доброволци се качват в планината и изнасят тонове боклук от най-високите защитени територии в България – Националните паркове Пирин, Рила и Централен Балкан. Хората в снимките се променят, всяка година се включват и нови. Някои младежи вече са пораснали и идват с децата си, други пък се връщат всяка година в България специално за Чистенето. И боклукът се променя – консервите и бурканите от 80-те са изместени от пластмасовите чашки и мокрите кърпички. А планината си е същата – красива, цветна, могъща и надяваме се – все по-чиста! Това са само част от многобройните емоции и впечатления, които ще се опитаме да предадем чрез снимките, няколко месеца преди поредната ни акция.

Припомняме, че идеята на дългогодишната кампания „Боклукът в раницата“ е не само да почисти скрития под камъните и между клековете отпадък, но и да събуди едно по-отговорно отношение към планината и природата. Основното правило, което всеки турист се приканва да следва, е да прибира всички вече празни опаковки обратно в раницата си, тъй като в планината всеки сам е отговорен за отпадъка си, обясняват организаторите. А още по-голямото предизвикателство, което отправяме е, да се стараем да консумираме продукти с по-малко опаковки, или да опаковаме в съдове за многократна употреба.

Изложбата „Боклукът в раницата“ се осъществява в рамките на проекта „Училища за устойчиво развитие и активизъм“ на За Земята и Приятели на Земята Европа. Проектът цели да насърчи неформални методи за екологично образование с особен акцент върху придобиването на практически знания, и изграждане на информирана гражданска позиция по глобални теми, които засягат, както хората, така и природата.

Share Button