prezidenta-peresПри изключително голям интерес на ученици от цялата страна  приключи литературният конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. Тази година конкурсът бе посветен на големия политик и миротворец Шимон Перес. Своите есета на тема: „Шимон Перес и неговия принос в измеренията на общочовешкия хуманизъм” написаха  161 ученици от 41 населени места.

Трудната задача да отсее най-добрите между 165 есета /някои от учениците са написали по повече от 1 творба/ имаше журито в състав: Михайлина Павлова – главен редактор на вестник „Еврейски вести” и журналист в БНР, Румен Леонидов – поет и издател и Асен Йорданов – журналист  и  директор на сайта Бивол.бг.

Официалната церемония по награждаването на победителите ще се състои днес в Държавен куклен театър Бургас от 18 часа. На церемонията ще присъстват представители на местната и държавната власт, на Посолството на Израел у нас, на организацията на евреите в България  „Шалом” и на еврейската общност в Бургас, политици, общественици, бизнесмени, ученици и учители. Тук ще бъдат и авторите на първите 20 творби, отличени от журито.

Община Бургас е партньор на инициативата. За провеждането на тържествената церемония съдействат още: Посолство на Държавата Израел в България, Фондация „Роналд Лаудер”,  ОЕБ „Шалом”, БМФ Порт Бургас”, СК ООД, Хотел България, Замък „Влюбен във вятъра”.

Животът и делото на Шимон Перес предизвикаха изключителен интерес  сред младежите и девойките. За първи път словесната надпревара излезе отвъд пределите на страната ни. Своето есе, написано на български език, изпрати и ученичка от Босилеград, Сърбия.

Победителят в четвъртия литературен конкурс на „Алеф” ще представи България на едноседмичен международен конгрес за млади лидери в младежкото село Хакфар Хайарок в израелския град Рамат ХаШарон. Конференцията ще се проведе между 11 и 18 август 2017 г. и в нея ще бъдат включени младежи от цял свят на възраст от 15 до 17 години. Представителят на България ще се включи в конгреса с презентация за страната ни, а на гала вечерта ще покаже и оригинална българска национална носия. Пребиваването в Израел на наградения участник в конкурса – такса за участие, медицинска застраховка, храна и нощувки, ще бъде за сметка на Център „Алеф”. Пътуването му до Израел и обратно се поема от посолството на държавата Израел в България.

Авторите на творбите, класирали се на второ и трето място, ще получат парични премии – съответно 200 и 150 лева.

За младежите от страната, гости на Център „Алеф”, участието в церемонията ще се превърне в незаличим спомен и стимул за бъдещо творчество. В Бургас те ще могат да изживеят и една истинска приказка с организираната екскурзия до единствения български Замък „Влюбен във вятъра” край Созопол.

Share Button