izpit-po-komputriВсички десетокласници ще се явят през месец юни, тази година, на национално външно оценяване за дигиталните им умения, съобщиха от МОН.

За първи път миналата година имаше пробни изпити по тази дисциплина. Учениците ще държат изпита директно на компютър, който ще генерира индивидуален тест от банка задачи, разделени по категории.

Тестовете ще бъдат еднакви по сложност но различни по съдържание. В тях ще има задачи със затворен отговор, както такива, които проверяват практическите умения.

Учениците ще влизат с пароли, а след това компютърът директно ще генерира резултата от задачите им. Оценителите ще бъдат преподаватели по информатика и информационни технологии.

Изпитът ще продължи 90 минути – 60 за решаване на практическа задача и 30 за теста.

Преписването и подсказването са почти невъзможни, тъй като броят на тестовите варианти е десетцифрено число.

Максималният брой точки, който може да бъде постигнат, е 60.

Изпитът ще се проведе от 12 до 16 юни по предварителен график.

Тези, които го издържат с висок резултат, ще получат сертификат за компютърните си умения.

Най-високи резултати през миналата година имаше при задачите за електронни комуникации, при решаване на проблеми, свързани с компютърни конфигурации и връзка с интернет, както и с антивирусна защита. Най-ниски – при търсене и измерване на информация, при създаване на съдържание в електронни таблици и при споделена работа в мрежова среда, посочват от МОН.

Share Button