Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие, а през последната година по-тежките случаи зачестяват многократно

AVON_new_DV_ringЧетири популярни български семейства са новите посланици на AVON България в благотворителната кампания „Говори открито срещу домашното насилие”. Нели Атанасова и Александър Сано, Мая и Крум Савови, Сибина и Асен Григорови, както и Мария Гроздева и Валери Григоров се обединяват срещу домашното насилие, което засяга всяка четвърта българка.

В България кампанията се провежда за трета поредна година и цели набиране на средства в помощ на пострадалите жени и техните деца. Организирана съвместно с „Алианс за защита срещу домашното насилие”, „Говори открито” е най-голямата инициатива у нас, която подпомага жертвите на домашно насилие. 

Тази година посланията на кампанията целят да покажат чрез позитивни примери топлата семейна среда, която трябва да има във всяко семейство. „В нашия дом насилието не е добре дошло”, единодушни са Нели Атанасова и Александър Сано. „Никой не заслужава да бъде жертва на насилие”, казват водещите Крум и Мая Савови. Телевизионният тандем Сибина и Асен Григорови споделят, „Заставаме срещу насилието, защото то не решава проблеми, а създава нови”. Една от най-успешните български спортистки Мария Гроздева, заедно със съпруга си Валери Григоров, заявява: „Силата е в любовта, не в насилието”.

1215_39354_DV_earringsМиналата година посланици на кампанията бяха европейската шампионка на 100 м спринт Ивет Лалова, както и Юлияна Дончева и ММА боецът Станислав Недков – Стъки.

Статистиката и тази година продължава да бъде категорична, че всяка четвърта жена в България е подложена на вербално или физическо насилие. Според данните, предоставени от „Алианс за защита срещу домашното насилие” през последната година (юли 2012 г. – юни 2013 г.) са зачестили многократно по-тежките случаи на домашно насилие. Общият брой на обслужените жертви е 2528, а броят на извършените юридически или социални и психологически консултации с тях е 8791. Въпреки това обаче само 393 са заведените дела по Закона за защита срещу домашното насилие. За да се сложи край на домашното насилие, трябва да се работи на всички нива и в сътрудничество между държавните органи, неправителствения сектор и бизнеса за постигане на по-ефективни и работещи модели за справяне с проблема.

Neli Atanasova i Aleksandur SanoВ рамките на кампания „Говори открито срещу домашното насилие” AVON набира средства в помощ на потърпевшите от домашно насилие чрез продажба на бижута от специалната благотворителна серия. Чрез закупуването на пръстен, обеци или колие всеки може да подпомогне фонда на AVON срещу домашно насилие, като 100% от приходите от бижутата се даряват за психологическа подкрепа, юридически консултации, лекарска помощ и физическа закрила на пострадалите жени.

Share Button