izbata Историята на Кастра Рубра (в превод – Червената крепост) датира от ранновизантийския период. Ще ви достави истинско удоволствие да я чуете в компанията на чаша ароматно вино. Крепостта, близо до Харманли, давала убежище на хора, преминаващи по древния път Виа диагоналис, който по времето на Римската империя свързвал столиците Рим и Константинопол. Така историята днес дава името на уникална българска изба. “Кастра Рубра” е разположена в района на старата крепост, в непосредствена близост до границата ни с Гърция и Турция.
Първото вино, произведено в избата, е “Телиш Розе 2007”. Тук познавачите ще открият връзка с изба “Телиш” и няма да сбъркат. Тя е както по отношение на собственика, така и в идеологията за предлагане на продукт с характер, постоянно качество и справедлива цена.
Технологичната осигуреност на “Кастра Рубра” я превръща в мечтано поле за действие на всеки енолог. Младият екип от специалисти има шанса да получава напътствия от всепризнатия френски енолог Мишел Ролан. В България той работи ексклузивно с фирмата Телиш, но амбициозният проект на новата изба го заинтригува с възможността за производство на висококачествени вина в България. А създаването на уникален бленд вино е като създаването на уникален парфюм. Изглежда просто, тъй като се изразява в съчетаване на различни сортове в едно цяло. Но същевременно е сложно изкуство по определяне на оптималната пропорция, при която всеки сорт дава най-доброто от себе си.
От септември ценителите вече има възможност да опитат първите два бленда на Мишел Ролан на българска земя – брандовете Via Diagonalis (“Мерло”, “Каберне Совиньон”, “Рубин”, “Мавруд”) и Pendar (“Мерло” и “Рубин”) на винарска изба “Кастра Руба”.

Share Button