часовото времеГражданско движение часово време „ДНЕС“ внесе официално в Министерския съвет писмо, с което се настоява да бъде отменено ПМС №94/13.03.1997 г., въвеждащо лятното часово време и да се установи целогодишно запазване на астрономическото време.
  ЧАСОВОТО ВРЕМЕ .В писмото се казва, че липсата на европейско изискване за въвеждане на лятно и зимно часово време дава възможност поставеният проблем да бъде решен сравнително лесно и безпроблемно, с решение на Министерския съвет. Единственото изискване на европейско ниво е свързано с това кога да правим смяната, а не дали да я правим.
На 29 октомври 2015 г. в Европейския парламент се проведе дебат по темата, при който всички парламентарни групи се обединиха около мнението, че смяната на времето е неадекватна за съвремието ни мярка, която трябва да бъде премахната.
Особено тежко се отразява смяната на часовото време на хората, които имат проблеми със съня, което ги прави неработоспособни и дори опасни за околните, защото стават нетърпимо раздразнителни, избухливи и провокират конфликти. По данни на Световната здравна организация между 40 и 45 на сто от хората в Европа, включително и в нашата страна, страдат от безсъние, като една от най-честите причини за това хората отбелязват смяната на часовото време. Изкуственото пренареждане на денонощието води до несъответствие с биологическия ритъм на човек и влияе на центъра за регулиране на съня и бодърстването, който се намира в главния мозък.
От ГД “ДНЕС” смятат, че смяната на часовниковите стрелки два пъти годишно е отживелица, която се прилага заради историческата инерция и не отчита променените икономически и социални условия, в които живее съвременният човек. На фона на целия стрес, на който всички ние сме подложени, този изкуствено създаден проблем е повече от излишен и следва да бъде премахнат.На фона на целия стрес, на който всички ние сме подложени, този изкуствено създаден проблем е повече от излишен и следва да бъде премахнат.
Share Button