Музеят провеждат целогодишно проучвания, в резултат на които са открити уникални паметници

 

Регионалният археологически музей в Пловдив е една от най-старите и представителни музейни институции в България, създадена в периода 1879-1882 г. В своята 135-годишна история развитието на Археологическия музей в Пловдив преминава през няколко етапа. През 1909 г. със Закона за народното просвещение музеят в Пловдив е възстановен под името Археологическо-нумизматичен кабинет. С изменението на същия закон и Указ на цар Борис III от 1921 г. е преименуван в Археологически музей с три отдела: археологически, нумизматичен и художествен. Към художествения отдел се обособява сбирка от творби на български художници, щампи, гравюри и фотографии.

През 1928 г. музейните сбирки са преместени в сградата на Окръжното данъчно управление. От юли 2006 г. придобива статут на Регионален археологически музей. В периода 2005-2010 г. е извършено обновяване и разширяване на сградата.

Във фондовете на музея се съхраняват над 150 000 експоната, свързани с древната история и култура на България от палеолита до ХVІІІ в. В експозицията му са представени близо 4500 експоната от праисторията, тракийското, елинско, римско, византийско и средновековно българско изкуство.

Посетителите му могат да се запознаят с най-ранната стенна живопис от времето на халколита – ІV хил. пр. Хр., едни от най-богатите гробни комплекси на одриските владетели от V – ІV в. пр. Хр., част от нумизматична колекция на музея, тракийско въоръжение и произведения на античното ювелирно изкуство и торевтика, между които и Панагюрското златно съкровище. Представена е историята на Филипопол през римската епоха и развитието му през средновековието.

През последните години в залите му са гостували изложби на едни от най-престижните музеи в Европа, като Лувъра, Националния археологически музей в Атина, НАИМ при БАН и частни колекции.

Музеят провежда целогодишно археологически проучвания и разкопки на територията на община Пловдив и Пловдивска област. В резултат на нея са разкрити уникални археологически паметници като Античния театър, Античния стадион, Одеона, Форума и акведуктите на Филипопол, Епископската базилика, къщата “Ейрене” и тракийската цитадела на Небет тепе в Пловдив. През последните години, благодарение усилията на община Пловдив, тези археологически обекти са реставрирани и социализирани за туристически посещения.

На територията на Пловдивска област музея извършва проучвания на тракийския градски център от V в. пр. Хр. до село Васил Левски, Карловско, гробниците край Калояново и тракийските могили край Брестовица, Ново село, Татарево и Маноле.

Археологическият музей е носител на наградите  Орден „Народна република България” ІІ степен, „Почетен знак на град Пловдив” – 2002 г., Първа награда за най-добър сайт в конкурса „БГ Сайт” 2005, Сграда на годината в националния конкурс – 2010 г.; Награда „Полет над нощта” за най-посещавания пловдивски музей в нощта на музеите – 2011 г. и Почетен знак с грамота – „Златен век” на Министерство на културата – 2013 г.

 

 

Share Button