Междунa-thousand-times-good-night (2)ародният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ, който е едно от водещите културни събития в кандидатурата на София за европейска културна столица, ще събере своите зрители за 18-и път през месец март. Фестивалът, наложил се като значим кинофорум в Централна и Източна Европа, включен в класацията на 50-те световни топ фестивала и акредитиран от FIAPF, ще свери за пореден път часовника на вярната си публика и многобройните международни гости с актуалните тенденции в световното и българското кино.

Официалното откриване на 18-ия София Филм Фест е на 6 март. Церемонията по награждаването ще се състои на 15-и Март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна ще продължи до 30 март. Специална програма в Дома на киното, свързана с ретроспективи, ще „подгрее“ фестивала от 28 февруари.

Програмата съдържа около 160 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 70 късометражни филма.

Билети ще може да се закупуват на местата, на които се пазарува, в магазините за подаръци, книжарници, барове и още много локации, а от 14-ти февруари в мрежите – почти месец преди началото на фестивала! Ще може да се запазва място собственоръчно – онлайн или чрез оператор (по телефона).

За 12-ти път международното жури ще определи фаворита за Голямата награда (за първи или втори игрален филм на режисьори от цял свят), избран измежду традиционните 12 участника в конкурсната програма. За първи път в програмата са включени филми от Китай, Индия, Грузия и Палестина. Сред потвърдените филми са още творби от Великобритания, САЩ и Русия.

Към момента програмата включва:

Лоното” (The Fold) – Великобритания, реж. Джон Дженкс

Дубровски” (Dubrovskiy) – Русия, реж. Кирил Михановски и Александър Вартанов

Жирафада (Giraffada) – Франция-Палестина, реж. Рани Масала

Късметът на лъжеца” (Liar’s Dice) – Индия, реж. Гиту Мухандас

Неподчинение” (The Disobedient) – Сърбия, реж. Мина Джукич

Задънена улица” (Trap Street) – Китай, реж. Вивиан Цю

Падаща звезда” (Stella cadente) – Испания, реж. Луис Миняро

Ментол” (Menthol) – САЩ, реж. Микан ван Хов

Срещи на сляпо” (Blind Dates) – Грузия, реж. Леван Когуашвили

За 11-ти път ще се проведе конкурсът за Наградата Джеймисънза български късометражен филм.

София Филм Фест се открива официално в Зала 1 на НДК с ексклузивна прожекция на най-новия филм на Стефан КомандаревСъдилището”, копродукция на България, Германия, Хърватия и Македония. Закриването на международната конкурсна програма ще бъде на 15 и 16 март също в Зала 1 на НДК с премиерите за България на дългоочакваните „Гранд хотел Будапеща“ на Уес Андерсън и „Великата красота“ на Паоло Сорентино.

На 18-ия София Филм Фест се очакват над 300 чуждестранни гости.

София Филм Фест ще има прожекции в Зала 1 и кино „Люмиер” на НДК, Дома на киното, Одеон, Синема Сити, Сине Гранд и Евро Синема.

Share Button