Cherga BG

Белоградчишките скали – приказка от камък на милиони години

049420197261

Гостите на страната ни със сигурност са чували фразата, че природата в България е невероятна. Убеждават се в истинността на думите и започват да ги повтарят само след едно пътуване дори по случайно избран маршрут. Какво ли не може да се види в България – безкрайно синьо море със златни плажове, високи планини с вековни гори, минерални извори и много, много история и легенди. Но дори и заклетият пътешественик понякога притаява дъх и разтърква очи, изумен от поредното природно чудо. Така ще се почувствате и вие, ако предприемете обиколка в северозападната част на България. Само на 52 км югозападно от гр. Видин и на 182 км от София ще попаднете на място, което ще ви се стори някак познато, но откъде ли?… Вероятно от приказките, които сте чели в детството. Скалите край Белоградчик са това фантастично видение. Ако застанете пред него, ще се съгласите с поета, че тук “човешката фантазия е ограбена, абсолютно ограбена с всичките свои капризи”.img_3609_800te

Пътят от областния център Монтана до Белоградчик е малко повече от 60 километра. Преди да се озовете до входната табела, шосето сякаш ненадейно навлиза в причудлива каменна гора. Зад клоните на крайпътните дървета надничат огромни фигури от камък и докато се опитате да ги оприличите на нещо, те изчезват, а на тяхно място изникват нови. Не може да сбъркате – това са Белоградчишките скали, а градчето, в което ще влезете, е Белоградчик. Белите, покрити с керемиди къщи сякаш са се слели с феерията от камък. Накацали са една до друга по малките улички, без да нарушават хармонията наоколо.
Необичайният пейзаж от скали се разстила на дължина 30 км и ширина 15 км. Този възхитителен природен феномен е ваян от стичащата се дъждовна вода и ветровете в продължение на 200 млн. години, превръщайки безформения камък в скулптури, наподобяващи митични същества, човешки силуети, животни и птици.
Най-внушителната група се намира в южната част на града, където всяка скала си има име: “Мадоната”, “Вкаменената сватба”, “Гъбите”, “Конникът”, “Монасите”, “Адам и Ева”…
Фигурите са толкова реалистични, че на моменти дори ти се струва, че мърдат и всеки момент ще започнат да разказват своите хилядолетни тайни. А легендите около тях наистина са много. Повечето са свързани с трагична любов, смърт и героизъм и почти всеки жител на градчето би могъл да ги разкаже.
p_1171319276_3-copyНадвиснали над дълбоки пропасти, скалите с червеникави, сиви и жълти оттенъци крият в себе си пещери с невероятни галерии, сталактити и сталактони. По върховете им пък се виждат израснали малки дръвчета, които се оказват на повече от 200 години. Недостигът на влага и хранителни вещества е предопределил размерите им.
В най-високата част на Белоградчик, сред зеленината и естествената непристъпност на скалите, се извисява и старинна крепост. Историците смятат, че основите й са била поставени още от древните траки, които избрали мястото заради естествената му защита от скалите. По-късно римляните изградили тук крепост, а след тях византийците също използвали твърдината. През XIV в. българският цар Иван Срацимир направил на това място лятна резиденция и почивал тук с обкръжението си. От мястото се разкрива чудесна гледка към западните склонове на Стара планина, които превалят държавната ни граница и се спускат чак към съседна Сърбия.
За любителите планинари има и маркирани екопътеки, преминаващи покрай някои от най-впечатляващите скални фигури. Те са с различна степен на трудност и по маршрутите могат да се видят разнообразни видове редки растения и диворастящи билки.
Днес Белоградчик се посещава годишно от над 120 000 туристи от страната и чужбина. Освен с приказните скали, кокетното градче привлича и със спокойния ритъм на живот, с кристалния въздух и гостоприемството на местните хора. Над двадесет къщи за гости ще ви предложат да отседнете при тях, а в уютните ресторантчета и механи с радост ще ви нагостят със специалитети от местната кухня.

Add comment

44 + = 49